A bankkártyás fizetést nyomatja a kormány

Ki akarja iktatni a kormány a készpénzt: egy új rendelet értelmében csak egy bizonyos értékhatárig lenne használható a kifizetéseknél. Így szorítanák vissza az adócsalást.
Hirdetés

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a készpénzfizetés korlátozására, valamint a bankközi jutalék csökkentésére vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a továbbiakban a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A pénzügyminisztérium által kidolgozott tervezet szerint a jogi és magánszemélyek által tranzakció vagy kölcsön esetén az egymásnak fizetett készpénz maximális értéke napi 10 ezer lej lehet. Ez vonatkozik az egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkező személyekre, a családi vállalkozásokra, a civil szervezetekre, az egyesületekre és a szabadfoglalkozást végzőkre is. Az előírás áthágása esetén a jogi és magánszemélyeknek a maximális értéket meghaladó összeg 25 százalékát kell kifizetniük bírságként – ezt az eladónak és a vevőnek is le kellene rónia.

A kabinet által szerdán elfogadott törvénytervezet egy másik pontja szerint a kártyás fizetéskor felszámított bankközi illetéket csökkentenék jelentős mértékben, a pénzintézetek így betéti kártya használata esetén legfeljebb az összeg 0,2 százalékát, hitelkártyák esetében pedig 0,3 százalékát számolhatnák fel egymásnak kezelési költségként.

Hirdetés