Mikó-per: még várni kell a jogerős ítéletre

Az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekinthető az erdélyi történelmi egyázak szerint a Székely Mikó Kollégium ügye, amelyben egyelőre nincs előrelépés.
Hirdetés

Május végére halasztották a fellebviteli tárgyalást a nagy nemzetközi visszhangot is kiváltó Mikó-ügyben. Mint ismeretes, a buzăui bíróság első fokon jogtalannak ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira. Markó Attilát, az RMDSZ politikusát és Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát három-három év letöltendő, míg Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Miután a vádlottak fellebbeztek, a legfelső bíróság – saját illetékességét elhárítva – megállapította: az ügyben a ploieşti-i táblabíróságnak kell kimondania a jogerős ítéletet. A tárgyalást most azért napolták el, mert nem sikerült szabályosan beidézni Marosán Tamást, de az MTI értesülései szerint Markó Attila ügyvédje is halasztást kért, mivel a bukaresti legfelső bíróságon ugyanezen a napon kellett megjelennie egy másik ügyben.
 

Hirdetés