Ha rákos lettél, és szegény vagy, nincs sok esélyed

Nálunk a legkevesebb a rákos megbetegedés, de nálunk halnak bele a legtöbben. Mert paradoxont építettünk bele az egészségügyi ellátásba.
Hirdetés

Töredékes az egészségügyi ellátó rendszerünk, amiből a decentralizáció a sürgősségi ellátásra tette a hangsúlyt – diagnosztizálta tegnap a hazai egészségügyet a Román Orvosi Kamara elnöke. Vasile Astărăstoae szerint ennek köszönhető, hogy Európában ugyan nálunk a legkevesebb a rákos megbetegedés, mégis itt halnak bele a legtöbben.

A rendszer ugyanis nem fordít akkora figyelmet a krónikus betegek kezelésére, mint az akut és a sürgősségi esetekre. A krónikus betegeknél egy vagy két olyan akut epizód alakul ki ötévente, ami sürgősségi ellátást igényel, mondta a kamara közgyűlésén az elnök, aki szerint „remek, hogy rendbe tettük a sürgősségi ellátást, mert stabilizálni tudjuk a beteget, de mit csinálunk utána a krónikus beteggel?
 
A paradoxonra Vasile Astărăstoae azzal mutatott rá, hogy Romániában a legalacsonyabb a rákos betegségek előfordulása, a halandóság viszont a méhnyakrák esetében az európai átlag háromszorosa, a mellrák esetében a 3,5-szerese. 
 
Szerinte a krónikus betegségek képezik jelenleg az közegészségügy legfőbb problémáját, előfordulásuk aránya egyre magasabb. Áldozataik pedig leginkább a szegényebb régióban élő, alacsony gazdasági és társadalmi státusú személyek, akik nem jutnak hozzá elég információhoz, támogatáshoz saját maguk ellátásához, rendszeres ellenőrzéshez és állapotuk egyéni értékeléséhez.
 
Gond szerinte a forráselosztás méltánytalansága is, mert a finanszírozás az ágyszámmal arányos.
 
Ezért az orvosi kamara azt javasolja, az orvosi ellátást integrálni kell a szociális gondozással, illetve őrszem-rendelők hálózatát kell felállítani, amelyek adatai megalapozhatják a krónikus betegeket érintő, országos közpolitikákat.

Hirdetés