Elindult Török Zsolt az Annapurnára

Na, ki az egyik legmagasabb magyar? Eláruljuk: Török Zsolt aradi hegymászó lesz, ha eléri kitűzött célját, és sikerül megmásznia az Annapurna csúcsát. Ma útnak indult.
Hirdetés

Ma indult útnak a Török Zsolt vezette expedíció, hogy meghódítsa az Annapurna 8091 méter magas csúcsát, az egyik legnehezebb és legveszélyesebbnek tartott nyolcezrest a Himalájában. A jelenlegi expedíció egy öt évre tervezett sorozat kezdete, része a Román expedíciók a Top 5-ön projektnek. A másfél – két hónapra tervezett expedíciót oxigénpalack és serpák nélkül tervezik véghezvinni.

Az aradi Török Zsolt új csapattal vág neki ennek az expedíciónak. Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó, Cătălin Neacşu bukaresti hegymászó és George Porancia meteorológus, hegymászóval indul útnak az április-május hónapra tervezett expedíciónak.

Az Annapurna nehézsége mellett kiemelt jelentőséggel is bír: megmászásával kezdődött el a nyolcezres csúcsok történelme az 1950-es években. A hegymászók a klasszikus útvonalon fognak haladni, amin 2010-ben a magyar expedíció is haladt, ez az úgynevezett német útvonal, amelyen kisebb a lavina-veszély mint a másik, francia útvonalon.

A mindenható időjárás

Barabás László, az expedíció magyarországi képviselője elmondta, hogy az expedíciós csapat ma indult útnak Katmanduba, ahol három napot töltenek, bevásárlást és egyéb formaságokat intéznek. Innen indulnak tovább Pokharába, majd pedig az alaptáborba, ahol megkezdődik az akklimatizálódás, a tábor kiépítése, ami egy nagyjából három hetes feladat. Az időjárás változása döntő mértékben befolyásolja a csúcstámadás időpontját, a modern meteorológiai előrejelzések pedig csak hét napra előre tudnak megbízható adatokkal szolgálni.

Török Zsolt úgy véli, egy hegymászó mindig terveket készít, célokat tűz maga elé. A tavalyi sikeres Nanga Parbat megmászása után is folyamatos ambíciói vannak, projekteket tervez az elkövetkezendő évekre. Ő maga az elkövetkezendő öt évre a Himalája öt legnehezebb és legveszélyesebb nyolcezresét tűzte ki célul. Emellett Kollár Lajos meghívására tervben van egy magyar hegymászókkal közös expedíció is az idei őszi szezonban.

Életet az éveknek!

Most azonban legfontosabb céljuk a hegymászó társaival az annapurnai expedíció sikeres teljesítése. Ennek erkölcsi mondanivalója éppúgy kiemelkedő: Török Zsolt jelenlegi és minden korábbi csapatával is folyamatosan a hegymászásról alkotott korrekt, helyes kép kialakításán dolgozik, célja megteremteni azt a hegymászó kultúrát, ami Nyugat-Európában már évtizedek óta jelen van.

Emellett jelenlegi expedíciójával üzenni is szeretne: azzal, hogy egy 58 éves kiváló fizikai állapotú hegymászót választott társának George Porancia személyében, példát szeretne mutatni. De egyben kritikát is megfogalmaz a jelen társadalmakkal szemben, akik perifériára sodorják az időseket, a munkában és más területen is teljesen kiszorítják őket.

Ezzel a nehéz érvényesüléssel párhuzamot vonva egy fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány zászlóját is magukkal viszik az expedícióra, felhívva a figyelmet a diszkriminálásuk és kirekesztésük ellen.

Az expedíció előrehaladása a http://4bakancs.com/TorokZsoltAnnapurna2014 oldalon követhető nyomon.

 

Hirdetés