Ismét Marosvásárhely főterén tüntetett a Nouă Dreaptă

Ezúttal Besszarábia és a Román Királyság 1918-as egyesülésének 96. évfordulója alkalmából vonultak utcára a szélsőségesek Marosvásárhelyen. Kihasználták az alkalmat a magyarellenes hangulatkeltésre.
Hirdetés
Rövid időn belül második alkalommal tüntetett Marosvásárhelyen az Új Jobboldal (Nouă Dreaptă). Eredetileg Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése mellett vonultak utcára a szélsőségesek, ennek ellenére ezúttal is felcsendültek a már jól ismert magyarellenes rigmusok is.
 
Egyebek mellett azt kiabálták, hogy „Hargita és Kovászna román föld!”, Románia a románoké!”, „Akinek nem tetszik Romániában, menjen külföldre!”.
 
A mintegy ötven résztvevő hazafias dalokat énekelt, transzparenseiken többek között „Besszarábia Románia” volt olvasható, illetve Nagy-Románia térképe is látható volt.
 
Marius Moldovan, az esemény főszervezője, a szervezet Maros megyei elnöke beszédében csalódásának adott hangot, hogy ilyen kevesen jöttek el a Besszarábia Romániához való csatolásának 96 évfordulója alkalmából tartott ünnepségre, és azt is nehezményezte, hogy a hatóságok nem csatlakoztak az ünneplőkhöz.
 
Fotó: http://www.zi-de-zi.ro/

 

 

Hirdetés