Erre készül Tőkés Temesváron

Összeült a Temesvári Emlékbizottság, és ötletbörzézett arról, mivel szeretné megünnepelni a forradalom 25. évfordulóját. Megkaptuk az ülés jegyzőkönyvét.
Hirdetés

Megalakult szombaton az 1989-es Temesvári Emlékbizottság, mely az 1989-es Temesvári Népfelkelés Emlékévének eseményeit hivatott előkészíteni. A nagyváradi alakulóülésen eseménynaptárat állítottak össze, és összeírták, milyen eszmék mentén és milyen jellegű eseményeket szeretnének szervezni a ’89-es forradalom 25. évfordulójának megünneplésére.

A bizottság tagja Tőkés László mellett Balaton Zoltán, Borbély Imre, Borbély Zsolt Attila, Gazda Árpád, Kabai József, Kincses Előd, Mátyus Ernő, Molnár János, Sepsy Béla, Sükösd Antal, Szilágyi Zsolt, Teleki László, Tolnay István, Tőkés András, ifj. Tőkés István, Holló Ferenc és Varga Lajos Károly.
 
Emlélkbizottság
 
A sajtónak elküldött, sok vonalkás anyagokból megtudtuk, eddig mi zajlott le az emlékévből, mi van még hátra, és mi az, amin még dolgozni kell. Lesz például töriverseny középiskolásoknak és egyetemistáknak, felkutatják a még élő, de eddig névtelen hősöket, és honlapot is készítenek. Íme:

 

Az 1989-es Temesvári Népfelkelés Emlékévének Eseménynaptára
2013. december 16. Temesvár Temesvári Zarándoklat
    A Temesvári Emlékév meghirdetése
    Az 1989-es Temesvári Emlékbizottság megalakítása
    A „Románia Csillaga” állami kitüntetés átadása-átvétele
    Filmvetítés: Kabay Barna–Petényi Katalin: Stigma
2014. január 30. Kolozsvár Könyvbemutató – Molnár János: A Securitate célkeresztjében
2014. február 14. Budapest Könyvbemutató – Molnár János: A Securitate célkeresztjében
2014. március 19. Brüsszel Konferencia: Mérleg – 25 évvel a kommunizmus bukása után
2014. március 22. Nagyvárad Az 1989-es Temesvári Emlékbizottság alakuló ülése
2014. április 29. Bukarest Könyvbemutató – Szőczi Árpád: Temesvár (román fordítás)
2014. augusztus Sopron A magyar–osztrák határnyitás évfordulója
2014. szeptember Arad A Temesvári Református Egyházmegye szembe-szállása a falurombolással (26. évforduló)
2014. szeptember Temesvár A Szabadság Expressz állomása: Temesvár
2014. szeptember 14. Temesvár Újvárossy Ernő-emléknap – halálának 25. évfordulóján
2014. december 14-21.  Temesvár Temesvári Emlékhét 
    A Temesvári forradalom jubileumi Gálája
    Megemlékezés Menyőben
    Jubileumi konferencia
 Különféle javaslatok:    Az április 1.–december 22-i időszak huszonöt évvel ezelőtti eseményei szerinti évfordulói rendezvények kitűzése
     1989-es Zarándoklat
     Konferenciák, fórumok, előadóestek, találkozók
     Könyvbemutatók, filmvetítések
     A kisvárdai Tőkés László Alapítvány rendezvénye
     Rendszerváltoztató közszereplők találkozó-, illetve előadássorozata: Szűrös Mátyás, Pozsgai Imre, Németh Miklós, Orbán Viktor, Lezsák Sándor, Mircea Dinescu (stb.)
     Erdélyi helyi rendezvények, egyes településeken
     Partiumi Magyar Művelődési Céh rendezvénysorozata (Nagyvárad)
     A tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem tematikus rendezvényei
     Közös román–magyar rendezvények
     Európai – nemzetközi – rendezvények és helyszínek kitűzése
Az Emlékév központi gondolata, bibliai eszmei alapja IGAZSÁG és BÉKESSÉG  Ehhez kapcsolódó aktuálpolitikai célkitűzés: Igazságtétel és Megbékélés 
Az Emlékév eszmeiségének főbb elemei    hit és hűség (lásd: a 20. évforduló központi gondolata), „Temesvár szelleme” – és az erdélyi tolerancia, nemzet- és felekezetközi szolidaritás, ökumenikus összefogás, egyéni és polgári szerepvállalás, egyház és közszolgálat, egyház és nemzetszolgálat, szabadságharc folytatása, demokratikus rendszerváltozás folytatása, a kommunista restauráció feltartóztatása, a posztkommunizmus megbuktatása (V. Havel), magyar–román megbékélés, Temesvártól Brüsszelig, magyar unió az Európai Unióban 
Az Emlékév egyedi célkitűzései  

1.) A temesvári Új Ezredév Református Egyházi Központ első két épülettömbjének a felépítése, illetve befejezése, majd 2014 decemberi felavatása, a Központ továbbépítése a közeli befejezés távlatában; a Központnak, mint hivatásos egyházi és nemzeti intézménynek a szolgálatba állítása.

2.) A kommunizmus bűneinek elítélésében illetékes európai bíróság felállítása a Temesvár Társasággal egyetértésben (szakkonferencia szervezése ebben a tárgyban) 

 

Hirdetés

A dokumentum szerint olyan ifjúsági pályázatokat terveznek, ahol digitális bemutatókkal, online vetélkedőn és hagyományos történelmi pályázaton versenyeznek majd a diákok. Meg akarnak szólítani kortanúkat, felkutatni egykori ellenállókat és elismerni a „névtelen hősök” érdemeit.

 

Hirdetés