Piszkos szatmári kezek a kolozsvári szemétbizniszben

Banki csalással gyanúsított üzletembert bízott meg a Kolozs megyei tanács a feleki szeméttelep építésével.
Hirdetés

TVA nélkül szinte 6,6 millió lejes megbízást nyert a Szatmár megyei Ceconi Bixad cég a Kolozs megyei tanácstól arra, hogy megszilárdítsa a Feleken épülő hulladékkezelő területét. Azt ugyanis földcsuszamlás veszélyezteti – írja a Vocea Transilvaniei portál. 

A kivitelezésre a szerződés aláírásától mindössze 90 napot hagy a megyei tanács, mivel a kacifántos nevű szeméttelepet (Kolozsvár Integrált Hulladékkezelő Központja) most már tényleg meg kell építeni év végéig.
 
Az EU-integráció egyik feltétele a hazai szemétkezelés megoldása volt fenntartható módon. Erre sok település uniós pénzt is pályázott, többek között Kolozsvár. Bezárta a túltelítettnek minősített pataréti szeméttelepet, és annak közvetlen közelében ideiglenes szemétlerakót működtet, amelynek az engedélye hamarosan lejár.
 
Az új hulladékkezelő 229 millió lejbe kerül, amiből 171 millió lejnyi az uniós támogatás. Ebből eddig 62 millió lejt térített meg a környezetvédelmi minisztérium.
 
A mostani versenytárgyaláson nyertes Ceconi Bixad cég tulajdonosa, Ioan Cardoș egyike a hírhedt bikszádi üzletembereknek. Többük, akárcsak Ioan Cardoș gyanúsítottként szerepel abban a banki hitelbotrányban, amelynek ügyét jelenleg a bukaresti táblabíróság tárgyalja. 
 
A BRD két bankfiókja több mint 50 üzletembernek nyújtott hitelt mintegy 85 millió euró értékben úgy, hogy az üzletemberek egymás között és banki részlegvezetőkkel is megegyeztek, hogy megkapják a hiteleket annak ellenére, hogy a cégek nem rendelkeztek a szükséges dokumentumokkal, és a kockázatelemzést is csaló módon hajtották végre. Ezért a banki csalás bizonyos aspektusait szervezett bűnözésként is tárgyalja a bíróság.

Hirdetés