Tánczos: ha nem mond le önként, meneszteni kell a rendőrfőnököt

Le kell mondania Radu Sandu Moldovan Hargita megyei rendőrfőkapitánynak, mert így diktálja a becsület. Ha pedig nem tenné meg, akkor meneszteni kell.
Hirdetés

Ez a határozott véleménye Tánczos Barna szenátornak, aki ezirányú beadvánnyal fordult Gabriel Oprea belügyminiszterhez. Tánczos Barna egy március 15-én, Csíkszeredában bekövetkezett tragikus baleset miatt kéri ezt, amelyet rendőrök okoztak, és amelynek egy civil is áldozatául esett. A szemtanúk elmondása szerint a balesetet okozó autó, amelyben három rendőr ült, nagy sebességgel, 130-150 kilométer/órával közlekedett. Azt is állítják, hogy a gépkocsi utasai ittasak voltak, és a balesetet megelőzően órákig a város kocsmáiban szórakoztak. A tragédiának három halálos áldozata volt: meghalt az autót vezető és a mellette utazó rendőr, valamint egy szentegyházi asszony.

A szenátor beadványában az etikai és deontológiai szabályokra hivatkozik, melyek többek között kimondják: „A rendőrnek meg kell felelnie a szakma elvárásainak, el kell kerülnie azt a magaviseletet, amely a társadalom bizalmát megrendítené, megfelelően viselkedik, és védi az intézmény és a szakma jó hírét, teljesíti a közszereplővel szembeni elvárásokat, kötelezettségeket”. Úgy véli: tiszteletből azok iránt a rendőrök iránt, akik tisztességgel végzik munkájukat, és nem utolsó sorban az áldozat családja iránt, az azonnali hatállyal történő lemondás az egyetlen út a rendőrfőnök számára. Ha pedig ezt mégsem tenné meg, akkor Tánczos Barna maga fogja kérni Radu Sandu Moldovan menesztését.

Hirdetés