Tessék csak jönni és fúrni

A Chevron és az ExxonMobil vezetőit vendégelte meg Băsescu a Cotroceni-palotában. És nagyra értékelte a palagázos tapasztalataikat.
Hirdetés

A román elnöki hivatalban hivatalos találkozón fogadta Traian Băsescu államelnök az amerikai Chevron és az ExxonMobil vállalatok vezetőit csütörtökön.

Az elnöki hivatalnak a két megbeszélésről kiadott közleménye szerint Băsescu javasolta a Chevronnak, alkalmazzon minél több fiatal román szakembert. Emellett fontosnak nevezte a vállalatnak az amerikai palagáz kitermelésében szerzett tapasztalatát, amivel hozzájárulhat Románia energiabiztonságának szavatolásához.
 
Az ExxonMobil vezetői arról tájékoztatták Băsescut, hogy új fúróplatformot állítanak fel a következő hónapokban, hogy megvizsgálják mekkorára becsülhető a Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatán talált gázlelet. Az Exxon az osztrák OMV-vel együtt kapott engedélyt a nyersanyag kitermelésére, ami várhatóan 2020-ban kezdődik el.
 

A Chevron kalandjai a romániai palagázzal

Tavaly és az idei év elején több tüntetés zajlott a palagáz-kitermelési tervek ellen. A leghevesebb ellenállás a kelet-romániai Pungești községben volt, ahol a Chevron végzett próbafúrásokat az ottani palagáz mennyiségének felmérése érdekében. A helyi lakosok elfoglalták az amerikai vállalat birtokában lévő területet, ahonnan a rendfenntartó erők szorították ki őket. A tiltakozók éhségsztrájkot is tartottak.
 
A tüntetések miatt a Chevron leállította a próbafúrásokat, a csendőrség pedig több hónapra megszállta a települést. A Chevronnak Vaslui megyében négy fúrógépe van, egy ötödiket is elhelyezett volna Urdesti település mellett, de a román média szerint két nappal korábban a Vaslui megyei önkormányzat nem tudta kibocsátani a fúrógép felszereléséhez szükséges területrendezési engedélyt, mert a helyi polgármester nem járult hozzá az engedély kibocsátásához.
 

Terjed az ellenállás

Idén már két nagyobb tüntetés is volt a román-magyar határ közelében lévő Kürtös környéki településeken, ahol a magyar érdekeltségű Pamfora végez próbafúrásokat. A helyiek a munkásokra hivatkozva úgy vélik, palagázt keres a cég, amely viszont közleményeiben azt állítja, hagyományos fúrással keresnek szokványos földgázt a térségben.
 
Április hatodikára pedig a zöld aktivisták országszerte tüntetéseket hirdettek a palagáz hidraulikus repesztéses kitermelése ellen. 
 
Kolozsváron minden kedden délben szórólapoznak a Deák Ferenc utca elején, a harangláb mellett. Nemcsak arról próbálják meggyőzni a kolozsváriakat, hogy a hidraulikus repesztéses módszer mennyire káros, mert mérgezi a talajt, a talajvizet és a levegőt, hanem arról is, hogy palagázt kereső fúrószondákat titokban is felállítanak a vállalatok már Erdélyben is.

 

A képen az államfő éppen Derek Magnesst, a Chevron Europe Exploration and Production vezérigazgatóját fogadja. Forrás: presidency.ro 

Hirdetés