Modern kiállítótér lesz a nagyváradi neológ zsinagógából

Legalább egy évvel elhúzódhat a nagyváradi, Kossuth utcai neológ zsinagóga felújítása, miután úgy döntöttek, restaurálják a kupola festményeinek egy részét is.
Hirdetés

Az 1877–78 között épített istenháza belső díszítését annak idején Horovitz Mór kassai festőművész végezte el.

Az uniós finanszírozású projektben eredetileg csak állagmegőrzési és külső homlokzat-felújítási munkálatok szerepeltek, de amint Cristian Bocşan építészmérnök a Bihon.ro-nak elmondta, marad pénz a festmények egy részének restaurálására is. Felix Kopelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke szerint a zsinagóga belső díszítése egyszerű, nem annyira igényes, mint a keresztény templomok esetében, ezért restaurálása nem jár túl nagy költséggel.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megújuló zsinagógában egy modern kiállítóteret alakít ki a nagyváradi önkormányzat, amely egyelőre 15 évre vette át az ingatlan kezelését.  

A vallási turizmus népszerűsítése a nagyváradi és debreceni zsidó közösség örökségének értékesítése által elnevezésű projektet Debreceni Zsidó Hitközséggel közösen valósítják meg. A projekt összköltségvetése 1.892.150 euró, melyből 1.565.852 euró jut Váradnak.

Az épületet egyébként az 1990-es évek elejéig használta a nagyváradi zsidó közösség, ezt követően elhanyagoltan állt és állapota nagyon megromlott.

Hirdetés