Bárkit könnyen ki lehet utasítani

Jöhetnek kampányolni a magyar politikusok Romániába, de ne sértegessék az alkotmányt, a törvényeket és az érzékenységeket. Így kíván mára jó éjszakát Băsescu.
Hirdetés

Traian Băsescu államfő a román alkotmány tiszteletben tartására szólította fel csütörtökön a Romániába látogató magyar politikusokat, és kilátásba helyezte, hogy kiutasítják azokat, akik az alaptörvényt sértő kijelentéseket tesznek.

Băsescu kijelentette: a választási kampány idején sok magyarországi politikus érkezik Romániába, és előre figyelmeztetni szeretné őket, bárkit könnyűszerrel ki lehet utasítani, ha nem tartja tiszteletben a román törvényeket és alkotmányt.
 
Maga is felkereste a romániai kampány idején a külföldön dolgozó román választókat – tette hozzá, de sosem engedte meg magának, hogy megmondja Spanyolországban, mi a teendő Katalóniával, vagy hogy 
 

szeparatista tanácsokat adjon.

 
„Mindig arra bíztattam az ideiglenesen vagy végleg kitelepedett románokat, tartsák tiszteletben a befogadó ország törvényeit. Ugyanezt kérem a magyar politikusoktól is (…): vegyék figyelembe, hogy a román állam nem fog olyan nyilatkozatokat eltűrni, amelyek ellentétesek Románia alkotmányával” – figyelmeztetett Basescu.
 
A román államfő megerősítette: megbeszélést folytatott csütörtökön Victor Ponta miniszterelnökkel arról, miképp lehetne olyan jogszabályokat hozni, amelyekkel megakadályozhatnák a külföldi szélsőséges pártok romániai tevékenységét.
 

Eddig kissé lazán kezelték a kérdést, 

 
mondta, mert abból indultak ki, hogy Romániában a szélsőséges pártoknak nincs támogatottságuk, és nem kerültek be a parlamentbe.
 
„Mivel azonban vannak olyan magyar politikusok, akik nem tartják be az alkotmányunkat, törvényeinket és érzékenységünket, (…) arról tanácskoztunk, hogy kellene valamilyen törvény a szélsőséges megnyilvánulások kezelésére” – mondta Băsescu.
 
Újságírói kérdésre Vona Gábornak a román vezetőkhöz intézett nyílt levelére is reagált, amelyben a Jobbik elnöke úgy vélekedett, a román politikusokat vagy félretájékoztatták, vagy egy „alacsony szintű és magyarellenes politikai játékot játszanak”.
 
„Azok a magyarországi politikusok játszanak magyarellenes politikai játékot, akik idejönnek Romániába, és megmondják nekünk, hogyan szervezzük meg a közigazgatásunkat, mit változtassunk meg az alkotmányban, hogyan viselkedjünk a magyar etnikumú román állampolgárokkal. Nem hiszem, hogy a magyarországi románoknak annyi joguk lenne, mint a romániai magyar kisebbségieknek, akiket tisztelünk, akikkel figyelmesek vagyunk, és azon igyekszünk, hogy jól érezzék magukat Romániában” – hangoztatta Băsescu.
 

Románia nem fogad el kisebbségvédelmi leckéket 

 
a magyar politikusoktól – tette hozzá, ami pedig Vona Gábort illeti, arról biztosította a Jobbik elnökét, hogy pontosan ismeri romániai tevékenységét, de ismeri „antiszemita megnyilvánulásait is”.
 
Băsescu kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. 
 
A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem „magyarországi szélsőséges csoportok” randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.
 
A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a „Magyarországon betiltott Magyar Gárda” több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.

Hirdetés