Tăriceanu újra színre lép

Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnököt ma délután titkos szavazással a szenátus elnökévé választották.
Hirdetés
A hétfő délutáni szenátusi szavazáson Tăriceanu 93 támogató szavazatot kapott, ami elegendő volt a megválasztásához. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Marius Obreja 45 szavazatot kapott, a szintén ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) által támogatott Dumitru Oprea 15 voksot.
 
Az államelnök után a második közjogi méltóságnak számító funkció azt követően üresedett meg, hogy a múlt héten lemondott a szenátus éléről Crin Antonescu, a PNL elnöke, miután pártja ellenzékbe vonult. Ez utóbbi döntéssel – ami a volt román kormánykoalíció, a Szociálliberális Szövetség (USL) felbontását is eredményezte – Tăriceanu nem értett egyet, ezért kilépett a PNL-ből.

Tăriceanu akkor bejelentette, hogy új liberális pártot hoz létre, és megpróbálja továbbvinni az USL által megfogalmazott célokat. Ennek érdekében tárgyalásokat is folytatott Victor Ponta román miniszterelnökkel. Ponta korábban Tăriceanuról elmondta, akár az államelnöki tisztségre is alkalmas jelölt lehet.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Konzervatív Párt (PC), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció hétfőn délelőtt állapodott meg arról, hogy Tăriceanut jelöli és támogatja a szenátus elnöki posztjára.

Hirdetés