A romák jogaiért zenél – Kolozsváron is

Cigány underground Kolozsváron.
Hirdetés
„A cigányok nem a baját, hanem a tehetségét jelentik ennek a világnak” – vallja a bosnyák születésű Goran Bregovič, az európai világzene koronázatlan királya. Munkássága híven tükrözi, hogy nem csak üres lózung a romák jogai melletti kiállása. Nemrég Szarajevóban egy alapítványt is létrehozott a tehetséges romagyerekek zenei tanítattására.
 
A filmrendező Emir Kusturicával dolgozva fordult a Balkán cigány zenéje felé, és már első közös munkájuk, a Cigányok ideje az egekbe emelte ázsióját. Ma már világszerte a Balkán himnuszaiként tartják számon dalait, köztük a Djurdjevdan és Mesecina című szerzeményeket.
 
Legutóbbi albuma, a Champagne for Gypsies is szorosan kapcsolódik a romákhoz. Bandája, melynek stílusosan Goran Bregovič and his Wedding and Funeral Orchestra a neve, május 5-én Kolozsváron koncertezik a Horia Demian Sportcsarnokban.
 
Jegyeket elővételben Diesel Clubban, a Polus Centerben található Diesel Cafeban, a Iulius Mall infóközpontjában, valamint az www.eventim.ro honlapon lehet vásárolni.
 
Foto: fridaetv.com
 

Hirdetés