Bevonulnak a székelyek Marosvásárhelyre

Megtartják a felvonulást hétfőn, a Székely Szabadság Napján. Florea tiltó levele nem közigazgatási határozat, nem kell betartani.
Hirdetés

Bevonulnak Marosvásárhely főterére a Székely szabadság napja elnevezésű, hétfőre meghirdetett autonómiatüntetés résztvevői, annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá a felvonulást – közölte szombaton az MTI-vel Izsák Balázs, a megmozdulást meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

A polgármester előzőleg levélben közölte: csak az 1854-ben kivégzett székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járult hozzá, a Székelyföldnek autonómiát követelő tiltakozó felvonulást nem engedélyezi. 
 
A szervezők a prefektusi hivataltól kérték: támadja meg a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogot sértő polgármesteri határozatot. Az SZNT azt követőn döntött a felvonulás megtartásáról, hogy a prefektus elhárította illetékességét, mondván, a megmozdulást tiltó levél nem közigazgatási határozat. 
 
A szervezők szerint ezzel a kormány képviselője is megerősítette, hogy a polgármesteri levélnek semmilyen jogkövetkezménye nincs, tehát a felvonulás megtartható.
 
Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Hirdetés