Corina Creţu, a hajthatatlan

Corina Creţunak Tőkés László csillaga kellene, és nem tűri tovább, hogy Traian Băsescu államfő a keblén hordozza a románok legfőbb ellenségét.
Hirdetés

A szociáldemokrata EP-képviselő pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján ismét elővette Tőkés László érdemrendjének ügyét. Azt mondta: addig nem nyugszik, ameddig Traian Băsescu nem vonja vissza a Csillagot Tőkés Lászlótól. Szerinte Băsescu jogi kifogások mögé bújik, és valójában nem is akarja megfosztani az EP-képviselőtől az állami kitüntetést. A PDS-s politikus úgy fogalmazott: tarthatatlan, hogy Băsescu még mindig a „karjaiban hordozza” azt, aki Románia egyik képviselőjeként az Európai Parlamentben a románokat és az ország államiságát támadja.

Két hónap telt el azóta, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága közzé tette az indoklást arról, hogy miért javasolják Tőkés László állami kitüntetésének megvonását. Az államfő azóta is hallgat, holott a románok számára üzenetértékű lenne, ha végre Băsescu lépne az ügyben – fogalmazott Creţu.

Mint ismeretes: Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.
 
Tőkés László tavaly, az 1989-es forradalom kitörésének évfordulóján az akkor alakult Temesvári Emlékbizottság tagjainak nyújtotta át a Románia Csillaga kitüntetést mondván: aki el akarja venni a kitüntetést, az utazzon érte Temesvárra. 

Hirdetés