Japánsztrájk Kézdin az oktatás átszervezése ellen

Az oktatáspolitika visszásságaira próbálják ráirányítani a figyelmet japánsztrákjukkal a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium oktatói. A miniszter korábbi kijelentései szerint sok sikerre nem várhatnak.
Hirdetés

Ettől a héttől japánsztrájkot hirdetett a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium tanári kara, így tiltakoznak az ellen, hogy az iskolaigazgatóknak heti tizennégy órát kell tanítaniuk a korábbi négy helyett.

Bejan András igazgató azt mondja, a közvélemény és a hatóságok figyelmét szeretnék ráirányítani a visszás helyzetre, ez a rendelkezés ellehetetleníti a menedzseri munkát, ennek következtében pedig működési zavarok lépnek majd fel az oktatási intézményekben.

Emlékeztetett, hogy néhány héttel ezelőtt a Kovászna megyei iskolaigazgatók petíciót nyújtottak be az oktatási minisztériumhoz, erre még nem kaptak választ.

A kézdivásárhelyi iskolában egész héten figyelemfelkeltő fehér karszalagot viselnek a tanárok, ám az oktatás zavartalanul zajlik, a próba-érettségit is lebonyolítják. Ugyanis mindössze korrekt megoldást szeretnének problémájukra.

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő eközben leszögezte, minden a fejkvótarendszerre egyszerűsíthető le.

Remus Pricopie oktatási miniszter még csütörtökön leszögezte, hiába a petíciók, a tanintézetek igazgatóinak meg kell tartaniuk a pluszórákat. Elemezték ugyanis a helyzetet, ám arra jutottak, hogy a költségvetési törvényt nem lehet felülírni.

A büdzsét pedig legkorábban júniusban, tehát a tanév végén lehet módosítani, ami azt jelenti, hogy ebben a tanévben mindenképpen érvényben marad az a rendelkezés, miszerint azokban a tanintézetekben, ahol a béralapot nem fedezi a fejkvóta alapján kiszámolt keret, az igazgatóknak a korábbi heti négy helyett 14 órát kell megtartaniuk.

 

Hirdetés