Hagyományőrző bréktáncos a Páva középdöntőjében

Az underground vizuális művész, aki a hip-hop kultúrából átcsöppent a népibe, s úgy járja a széki sűrűt, ahogy csak kevesen járják. Ő Zendrecske, a legújabb erdélyi hősünk.
Hirdetés
A 24 éves tusnádfürdői legény a Fölszállott a páva harmadik adásában, az erdélyi-moldvai területi selejtezőben tűnt fel, ahol széki sűrűt járt, és hát rendesen odatett.
 
Nem találják ki, hol szerezte be a hagyományos széki ruháját. Igen, széki nénitől, a feketetói vásáron! Az inge ugyan még székely, de hát az ember ugye abból főz, amije van.
 
Endrecskének a lassú magyaros is a vérében van
 
Melles Endre útja a néptánchoz mondhatni különleges, nagy kacskaringókkal: nem sokan mondhatják el ugyanis magukról, hogy a néptánchoz a break és az underground kultúra felől érkeztek. Műépítész szakon járt középiskolába, később az egyetemen vizuális művészetet tanult, és a tánc mellett a fotózás és videózás világának is rabjává vált. 

A fiatal bréktáncos szerette volna bizonyítani, hogy tehetsége nem áll meg a fején pörgésnél. Sikerült neki.

„Egy néptáncpróbára hívott be egyik osztálytársam, ahol szerettem volna bebizonyítani, hogy másféle táncra is képes vagyok, nemcsak a kötetlenebb műfajokban tudok teljesíteni” – meséli Endre.

A területi válogatón Erdélyből ötön jutottak tovább: két énekest, egy táncost, egy néptánccsoportot és egy népi zekekart küldünk a középdöntőbe. Endrecskének legközelebb a március 8-ai adásban szurkolhatunk.

Fotó: Facebook

 

Hirdetés