80 ezer erdélyi szavazna át

350 ezer erdélyi kapott magyar állampolgárságot. Eddig kevesebb, mint a negyedük regisztrált az anyaországi választásokra.
Hirdetés

A legfrissebb adatok szerint már több mint 151 ezer határon túli magyar állampolgár regisztrált jogerősen az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra – közölte a Csongrád megyei kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón, Szegeden.

B. Nagy László elmondta: a határidő lezárultáig mintegy 200 ezer regisztrálttal számolnak, már 184 ezernél több kérelmet adtak be. A legaktívabbak a regisztrációban az erdélyiek, onnan 80 ezren regisztráltak, őket a délvidékiek követik mintegy 25 ezer, majd a németországiak 1500 regisztrációval.
 
Az állampolgári eskük és a beadott kérelmek száma alapján mintegy félmillió külhoni magyar vette, illetve veszi fel a magyar állampolgárságot – tette hozzá. 
 
Csomortányi István, a Partiumi Autonómia Tanács elnöke szerint Erdélyben jelenleg mintegy 350 ezren vannak, akik megkapták az állampolgárságot, és 170 ezer választásra regisztráltra számítanak.

Hirdetés