Magyar prefektust kap Maros megye

Ezenkívül a zászlóügy, a MOGYE és az autópálya is bekerült az RMDSZ-USD megállapodásba. Új prefektus = székely felvonulás?
Hirdetés

25 év után újra magyar prefektusa lesz Maros megyének – írja a maszol.ro Borbély László közleményére hivatkozva. A közlemény az RMDSZ megállapodását ismerteti a kormányzó Szoicáldemokrata Szövetséggel (USD).

A kisebbségi fejezet kitér a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának megalakítására különálló intézetek révén – álla közleményben, amely szerint ütemtervet írtak az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosugra közötti szakaszának építésére: két hónap múlva már meghirdetnék a közbeszerzést.
 
A megállapodás lehetővé teszi a helyi önkormányzatoknak, hogy az alárendeltségükbe tartozó intézményekre a román és az uniós zászló mellett saját zászlójukat is kifüggesszék.
 
Kérdés, hogy használhatják-e saját zászlóként a székely zászlót, és hogy a később kinevezendő magyar prefektus megtámadhatja-e a marosvásárhelyi polgármester, Dorin Florea azon határozatát, amellyel megtiltotta a felvonulást a Székely Szabadság Napján. Mert már egy hét sincs március 10-ig. 

A PSD vidéki szervezeteinek a vezetői már morognak a megállapodás miatt. Egyrészt nem tetszik nekik, hogy a miniszterekről Victor Ponta nem konzultált velük, másrészt úgy érzik, túl sokat engedett az RMDSZ-nek.

Hirdetés