Rabszolgafilm az Oscar-győztes

A 12 év rabszolgaság kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat az idei díjátadó gálán. A Gravitációt hét aranyszobrocskával díjazták.
Hirdetés

Az egyik leginkább esélyesnek tartott film, Steve McQueen 12 év rabszolgaság című drámája nyerte a legjobb film díját az európai idő szerint hétfőre virradóra, helyi idő szerint vasárnap megrendezett 86. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben. A film egy rabszolgának eladott szabad emberről szól, aki meg akarja őrizni emberi méltóságát.

A legjobb színésznő és a legjobb színész kategóriában is érvényesült a papírforma, és Cate Blanchett, a Blue Jasmine című Woody Allen-film főszereplője, valamint Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam főhőse nyerte a díjat az amerikai filmakadémia tagjainak szavazatai alapján.

A 44 éves ausztrál színésznőt idén ötödször jelölték Oscar-díjra, 2005-ben az Aviátor című filmért egy szobrot már átvehetett. Allen filmjében egy férjében csalódott, meghasonlott nőt alakít, aki a New York-i társasági életet otthagyva San Franciscóba költözik a testvéréhez, hogy összeszedje magát.

A szerepéért alaposan lefogyó McConaughey, a nyolcvanas években játszódó AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat. Alakítását korábban Golden Globe-díjjal is elismerték.

A legjobb rendezőnek járó elismerést A Gravitáció című filmért a mexikói Alfonso Cuarón kapta.

Cuarón az első latin-amerikai rendező, aki Oscar-díjas lett. E kategóriában eddig az argentin születésű brazil Héctor Babenco (A pókasszony csókja, 1985), a brazil Fernando Meirelles (Isten városa, 2003) és a mexikói Alejandro Inárritu (Babel, 2006) jutott el a jelölésig.

Cuarón beszédében köszönetet mondott Inárritunak és a szintén mexikói Guillermo del Torónak. Kiemelte filmjének főszereplőjét, Sandra Bullockot is. A Gravitáció összesen hét Oscart kapott.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása nyerte. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurájának történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról. A film korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát Jared Leto kapta a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart Lupita Nyong’o, a 12 év rabszolgaság című film szereplője vihette haza. A 30 éves kenyai művész az első afrikai színésznő, aki elnyerte a legrangosabb hollywoodi elismerést.

A legjobb egészestés animációs filmnek járó díjat Jégvarázs című Disney-alkotás nyerte.

A nő az eredeti forgatókönyv, A 12 év rabszolgaság pedig az adaptált forgatókönyv kategóriában lett győztes. Joaquin Phoenix a Scarlett Johansson hangján megszólaló számítógépes operációs rendszerébe szeret bele a Spike Jonze forgatókönyvéből és rendezésében forgatott A nő című produkcióban. John Ridley Solomon Northup írásából készítette a 12 év rabszolgaság forgatókönyvét.

A legjobb eredeti filmzene díját Steven Price, a Gravitáció zeneszerzője kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Jégvarázs című Disney-animáció Let It Go című számát díjazta a filmakadémia.

 

Hirdetés