Kemény egyezkedés után állhat fel az új kormány

Várhatóan a művelődési és a környezetvédelmi tárcát irányítja majd az RMDSZ az új kormányban. Legalábbis jelen állás szerint ezt valószínűsíti a sajtó. Kemény vita volt az RMDSZ és a PSD között az egészségügyi tárcáról.
Hirdetés

Feszültség és izgalom uralkodott Bukarestben, miután Victor Ponta miniszterelnök délután fél ötre hirdette meg új kormánya névsorának bejelentését, azonban sajtóértesülések szerint továbbra is vita volt a Szociáldemokrata párt (PSD) és az RMDSZ között arról, milyen tárcákat kapjon a szövetség abban az esetben, ha a kedden kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyét átvéve belép a kormányba a három párt alkotta Szociáldemokrata Unió (USD) mellé.

Miközben vasárnap este még arról szóltak a hírek, hogy az RMDSZ kisebbségjogi követelései miatt a PSD másképp, a szövetség megkerülésével, a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) megmaradt honatyáinak megkörnyékezésével biztosítaná a harmadik Ponta-kormány számára a parlamenti többséget, hétfőn reggel már ismét az RMDSZ kormányszerepe volt napirenden, ezt erősítette meg Victor Ponta is.

Csakhogy a tárgyalások hétfőn ismét nyögvenyelősen haladtak. A PSD ugyanis egy kormányfő-helyettesi tisztség mellett a művelődési és a távközlési tárcát ajánlotta fel a szövetségnek. Az RMDSZ viszont szerette volna a művelődési mellett az egészségügyi és a környezetvédelmi tárcát is megkapni, amelyeket korábbi kormányszereplései alkalmával már több ízben is vezetett. Az egészségügyi tárca élére sajtóértesülések szerint azt a Cseke Attilát jelölték volna, aki legutóbb vezette a minisztériumot az RMDSZ színeiben. A szociáldemokraták viszont nem akarták átadni a minisztériumot. Az RMDSZ vezetősége 12 órától visszavonult tárgyalni, hogy megvitassa, mi legyen a következő lépés. Végül kiszivárgott információk szerint az RMDSZ engedett a PSD-nek, így a művelődési tárca mellett várhatóan a környezetvédelmi minisztériumot kapja meg, előbbit a kormányfő-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor, utóbbit valószínűleg Korodi Attila irányítja majd. A tervek szerint délután, még a kormánynévsor kihirdetése előtt megkötik a koalíciós megállapodást. A Realitatea Tv szerint az RMDSZ szeretne kilenc államtitkári és négy kormányügynökség-vezetői tisztséget, magyar prefektust Maros , Hargita és Kovászna megyébe, és a MOGYE magyar oktatási vonalának jóváhagyását is kéri.

A PSD vezetői fél háromtól tárgyalnak a kilátásokról.

Hirdetés