Koalícióról tárgyal az RMDSZ és a PSD

Hamarosan eldől, ismét kormánytényező lesz-e az RMDSZ. A koalíciós tárgyalások hivatalosan is elkezdődnek, és hétfő délig véget is érnek. Úgy tűnik, a szövetség szívesen kormányozna.
Hirdetés

Megkezdi tárgyalásait a kormányalakításról Victor Ponta miniszterelnökkel Bukarestben vasárnap az RMDSZ.

A szövetség kisparlamentje (Szövetségi Képviselők Tanácsa – SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén adott felhatalmazást az RMDSZ delegációjának a tárgyalások lefolytatására. Az SZKT ülésén lefolytatott vitában nem akadt olyan felszólaló, aki ellenezte volna a tárgyalások megkezdését, vagy a kormányra lépést. A felszólalások során nem került szóba, hogy milyen feltételekkel vállalhatja az RMDSZ a kormányzást, és az sem, hogy milyen tisztségeket kellene a szövetség politikusainak betöltenie az új kormányban.

A vasárnap délután kezdődő tárgyalások hétfő délig nyúlhatnak el. Az RMDSZ tárgyalódelegációja által kialkudott egyezséget a szövetség állandó tanácsának is jóvá kell hagynia. Victor Ponta miniszterelnök azt ígérte, hétfőn 15 órakor bejelenti kormánya új összetételét, amelyről kedden szavaz a parlament. A román sajtó tudni véli, az RMDSZ egy miniszterelnök-helyettesi és két miniszteri tárcára számíthat a kabinetben.

 

Hirdetés