Parlamentet foglaltak az oroszok Szimferopolban

Egyre forróbb a helyzet a zömmel oroszok lakta ukrajnai Krím-félszigeten. Reggel orosz fegyveresek egyszerűen megszállták az autonóm köztársaság törvényhozását.
Hirdetés

Egyenruhás, minden jel szerint orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét csütörtök reggel az ukrajnai Szimferopolban. A fegyveresek – akik azonosító jel nélküli egyenruhát és az orosz érdemrendeken használt, fekete-narancs színű úgynevezett György-szalagot viselnek – egyelőre nem terjesztettek elő semmilyen követelést. Az épület ablakára azt írták ki, hogy „a Krím félsziget Oroszországé”.

A rendőrség körbe vette a terület minisztertanácsának is helyet adó épületet, és lezárta a környéket. A podrobnosti.ua hírportál beszámolt arról, hogy helyi idő szerint hajnali 4 óra húsz perckor történt az épületfoglalás. A mintegy harminc támadó, gépfegyverekkel és más lőfegyverekkel lőni kezdték az épület bejáratait. Gyorsan behatolva lefegyverezték az épület őrségét, és kihajtották őket az épületből. Az elsődleges értesülések szerint senki sem sebesült meg. Újságírók szemtanúktól, a parlamentnél egész éjszaka tüntető orosz-párti megmozdulás résztvevőitől úgy értesültek, hogy a teljes menetfelszerelésben érkező támadók előzőleg a földre parancsolták az épület előtti tüntetőket.

Egy szimferopoli szemtanú elmondta, az akció részvevőitől arra kérdésre, hogy kicsodák, azt a választ kapta, hogy oroszok. Hozzátette, hogy a támadók jól fel voltak fegyverezve, mint a filmekben a tengerészgyalogosok.

Hirdetés