Jönnek a moldovaiak!

A moldovai állampolgárok vízum nélkül léphetnek be a schengeni országok területére. Már ha biometrikus útlevéllel rendelkeznek. És csak turistáskodni akarnak.
Hirdetés

Eltörölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) a moldovai állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget. Az uniós honatyák nagy többséggel fogadták el a javaslatot, amelynek értelmében azok a moldovai állampolgárok, akik turisztikai céllal – tehát nem munkát vállalni – utaznának az Európai unió területére, vízum nélkül is beléphetnek a schengeni tagállamok területére, és ott 90 napig tartózkodhatnak, amennyiben az ujjlenyomatukat is tartalmazó chippel ellátott biometrikus útlevéllel rendelkeznek.

Ilyen útlevele jelenleg csupán az ország polgárai 15 százalékának van, egy korszerű úti okmány elkészítése 30 napos várakozási idővel 39 euróba kerül, 127 eurós sürgősségi illeték lepengetése esetén viszont már három óra alatt elkészül.

A döntés indoklásában az szerepel, hogy az ország az elmúlt három évben jelentős fejlődést ért el azon követelmények teljesítése terén, amelyek szükségesek a vízumkényszer eltörléséhez.

A Pruton túli ország tavaly novemberben írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval azon a vilniusi csúcstalálkozón, amely előtt egy másik exszovjet köztársaság, Ukrajna viszont kihátrált a megállapodás aláírása elől.

Az EU így vélhetően jutalmazni is kívánta Moldovát a vízumkötelezettség enyhítése révén. A partnerségi szerződést az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése követheti.

 

Hirdetés