Kérik vissza szlovák állampolgárságukat

Sőt kártérítést is, mert ők nem mondtak le eredeti állampolgárságukról. Felvidéki magyarok akcióznak.
Hirdetés

 A szlovák állampolgársági törvény miatt kialakult „alkotmányellenes jogi helyzet” mielőbbi megszüntetését kérték szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok a kormánytól és a parlamenttől.

 
Az erre vonatkozó dokumentumot öt – magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló és ezért szlovák állampolgárságától megfosztott – felvidéki magyar, valamint az ügyüket képviselő Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán szerda délután nyújtotta át a pozsonyi kormányhivatal külkapcsolatokért felelős részlege vezetőjének.
 

Kártérítést a zaklatásért

 
A nyolc pontban megfogalmazott memorandumban az aláírók rámutatnak: a 2010 júniusában hatályba lépett és máig érvényes törvény alapján akaratuk ellenére több százan vesztették el szlovák állampolgárságukat, s a törvény végrehajtása során a szlovák hatóságok több alkalommal is „durván megsértették” az emberi és az európai uniós jogokat. 
 
Ennek alapján a helyzet mielőbbi rendezését, a magyar jogfosztottak hatósági zaklatásának azonnali megszüntetését és az érintettek kártérítését kérik a szlovák kormánytól.
 
„Az ok, amiért most Robert Fico kormányfőhöz fordultunk, az az, hogy nemzetközi nyomásra egy olyan törvénymódosítást kezdeményeztek, amely a többségnek visszaadná a tőlük elvett állampolgárságot, de ebből kimaradnának az őshonos magyarok, s ez mindenképpen diszkriminatív” – mondta Lomnici Zoltán a memorandum átadása során. 
 

Visszakapnák, ha átköltöznének Magyarországra

 
Az EMT elnöke ezzel arra utalt, hogy a szlovák kormány már elkészítette az állampolgársági törvény módosítását, s bár annak tartalmi részét még nem hozták nyilvánosságra, a belügyminiszter utalásaiból kitűnik, az érdemben nem változtat majd a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén. 
 
Ennek oka, hogy az új törvény a szlovák állampolgárság visszaszerzését, illetve megtartását ahhoz köti, hogy a másik ország állampolgárságát felvevő személy állandó lakhellyel rendelkezzen abban az országban, amelynek állampolgárságát a szlovák mellé felveszi.
 
Gubík László, a memorandum egyik aláírója az MTI-nek elmondta: „nem várnak csodát”, de ezen a módon is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az állampolgársági törvényt úgy módosítsa a kormány, hogy visszaálljon a 2010 előtti jogállapot. 
 
A hatályos törvényt, amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva fogadta el a szlovák törvényhozás. A törvény alapján idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar is.

Hirdetés