Ecksteint bántja a rangsorolás

Úgy tűnik, az a filozófia győzedelmeskedett az RMDSZ-ben, miszerint az EP-választások nem igazán érdeklik az embereket, nem személyiségekre van szükség, hanem mozgósításra. Interjú.
Hirdetés

Szokatlan gesztusként visszautasította az RMDSZ EP-listájának negyedik helyét, és azt kérte, rangsorolják az utolsó helyre. Miért?

Az utolsó hely vállalása azt jelenti, hogy fontosnak tartom az európai parlamenti jelenlétet, és mindent megteszek, amit tudok, hogy legyen erdélyi magyar képviselet az európai törvényhozásban. Úgy tűnik, az a filozófia győzedelmeskedett az RMDSZ-ben, miszerint az EP-választások nem igazán érdeklik az embereket, nem személyiségekre van szükség, hanem mozgósításra. Végső soron ezt tükrözi a negyedik helyem. Szerénytelenül hangzik, de talán nem a negyedik vagyok ebben a sorban. Ismert, népszerű ember vagyok, tudok kampányolni, éppen ezért nem tekintettem megfelelőnek ezt a pozíciót. Ettől függetlenül 32.-ként is kampányolni fogok az Európai Parlamentbe jutásért.
 
Tulajdonképpen melyik helyet célozta meg a listán? Az első kettőt, esetleg a harmadikat, amelyik szerencsés esetben váltható mandátumra?
 
Kifejezetten egyik helyet sem céloztam meg, ez kissé ferdítve jelent meg a sajtóban. Azt mondtam, én vagyok a legjobb arc, hogy az EP-be jussak. Ehhez képest az én értékelésem és az RMDSZ rangsorolása közé becsúszott egy kis differencia.(…)
 
Mi a véleménye arról, hogy az RMDSZ és az MPP közötti politikai együttműködési megállapodás esetén a szövetség EP-listájának harmadik helyét a polgáriak által javasolt személy töltheti be?
 
Mindig is összefogáspárti voltam, és attól függetlenül, hogy hányadik helyen vagyok, ezt jó kezdeményezésnek vélem, ami remélhetőleg eredményes is lesz.
 
Milyen mértékben növeli az RMDSZ választási esélyeit az EMNP döntése, miszerint nem indul a megmérettetésen, Tőkés László pedig várhatóan Fidesz-listán szerepel?
 
Ezek felelős döntések, amelyek dicséretére válnak Tőkés Lászlónak és az EMNP-nek egyaránt. Ugyanakkor kétség kívül javítják az RMDSZ bejutási esélyeit az EP-be.”
 

Hirdetés