Tüntetők foglalták el Janukovics rezidenciáját

Miközben mindenki azt várta, hogy lemond. Harkivban szólt, hogy mégsem mond le, erre a parlament leváltotta. A tüntetők az államfői luxuson hüledeznek.
Hirdetés

A kijevi Majdan tér tüntetői is meglátogatták Viktor Janukovics elnöki rezidenciáját szombaton, miután híre ment, hogy ő maga már nem tartózkodik Kijevben. Olyan lehetett a hangulat, mint ha mi 1989 decemberében bejutottunk volna Ceausescu valamelyik luxusvillájába.

 
Pávákat és kisebb állatfarmot találtak a rezidencia területén, amelyben Janukovics 2005 óta lakik. Még kormányfőként költözött be. Előbb bérelte, később – állítása szerint minden megtakarított pénzét ráfordítva – megvette.
 
A tüntetők egyrészt ámulkodnak és háborognak a luxuson, amit ott találtak, másrészt állítólag csomó iratot és bizonyítékot találtak arra, hogy Janukovics mennyire korrupt módon gyakorolta a hatalmat.
 
 
A szart is arannyal takarította az EuroMaidan twitteres fotója szerint
 
Délben még annak hírét ünnepelték a tüntetők, hogy Janukovics lemondott, és mindenki várta, hogy ezt hivatalosan is jelentsék be az ülésező parlamentben. Délután viszont megjelent maga Janukovics a kelet-ukrajnai Harkiv tévécsatornáján, és azt állította, nem mondott le, őt csak megfenyegették a nyugatbarát ellenzékiek. És hogy Kijevet fasiszták vették uralmuk alá.
 
Az espreso.tv honlapján megjelent cikk szerint Janukovics egész éjjel Putyinnal telefonált, és arról próbálta meggyőzni az orosz elnököt, hogy ha ő elszakítja Kijevtől az ország keleti részét, akkor Oroszország terjesszen ki egyfajta protektorátust az új állam fölé. Putyin viszont erről hallani sem akart.
 
Szevasztopolban tüntetők azt kérték az utcán, hogy egyesülhessenek Oroszországgal – írja a Guardian honlapján. Szevasztopolban állomásozik Oroszország Fekete-tengeri flottája.
 
Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, és nemcsak Janukovics van most ott, hanem egy ottani kórházban őrizték és kezelték Julija Timosenko volt kormányfőt, az ellenzék ikonikus vezéralakját, akit 2011-ben hét év börtönre ítéltek hivatali visszaélés miatt. A városközpontban ma több ezren tüntettek az eddigi ellenzék mellett, velük párhuzamosan pedig egy több száz fős csoport Oroszországot éltette ugyanott.
 
Timosenko közben a reptér felé tart a legújabb híradások szerint. Ukroblogger Twittere szerint a kijevi Majdan térre megy, és indul majd az elnökválasztáson.
 

Leváltotta a parlament

 
Janukovicsot a parlament ma délután megfosztotta államelnöki tisztségétől, és vádemelést javasolt ellene. 323 képviselő szavazta meg a javaslatot, olyanok is, akik addig Janukovics pártját támogatták. Janukovics tévényilatkozatában puccsnak nevezte a kijevi eseményeket. A parlament azt is megszavazta, hogy május 25-én tartsanak előrehozott választásokat.
 
Alakul közben az ukrán felkelés himnusza Csaó, Vitya! címmel:
 
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont felrója az ellenzéknek, hogy nem volt képes betartani a 21-én Janukoviccsal aláírt megállapodást, és hogy az ellenzéket fegyveres szélsőségesek és pogromkeltők vezetik, akik közvetlenül veszélyeztetik Ukrajna szuverenitását és alkotmányos rendjét. Felszólította Németországot, Lengyelországot és Franciaországot, hogy vessék latba befolyásukat az ellenzékre, és azonnal tartassák be a megállapodást. 
 
A megállapodás szerint egységkormány alakulna tíz napon belül, majd az összes politikai erő együtt megszervezte volna az előrehozott választásokat valamikor az év során.
 
A lengyel külügyminiszter már válaszolt is neki, Radislaw Sikorski azt mondta, Kijevben nem történt puccs, és a parlament intézkedései törvényesek.
 
Moshe Reuven Azman kijevi rabbi az izraeli Ma’ariv újságon keresztül arra sürgette a kijevi zsidókat, hagyják el a belvárost vagy egyáltalán magát a várost, és ha lehet, akkor az országot is, mert folyamatosan figyelmeztetéseket kapnak arról, hogy zsidó intézményeket fognak megtámadni.
 
 
Fotó: Novaja Gazeta. Még több kép a tünetők látogatásáról a Janukovics-rezidencián az alábbi linken.
 

Hirdetés