Jobb kanyarral szivárogtatott az MSZP

Gyurcsány Ferenc tudtával szivárogtatták ki a 2006-os őszödi beszédet – áll a nyomozati jelentésekben.
Hirdetés

Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) őszödi jelentéseit. Az első, 2007. május 21-i dátummal kelt jelentés a Gyümölcsöskert fedőnevű nyomozás eredményeit összegzi, a második, 2009. júlis 29-i pedig a Gerilla fedőnevű ügy lezárásáról szól.

A titkosszolgálati jelentés szerint a kiszivárogttott beszédet a hivatalos rögzítésre felkért kft. munkatársai készítették jóhiszeműen, arra szóban kérte meg őket egy meg nem nevezett személy. A második jelentés szerint egy „Guevara” néven emlegetett személy szoros kapcsolatban állt azzal az „erősen jobboldali beállítottságú” emberrel, aki a nyilvánosságra kerülése előtti napon a felvétel birtokában volt, és azt e-mailben továbbította. Az ő kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra.
 
„Guevara” a második jelentés leírása alapján minden bizonnyal Rózsa-Flores Eduardo újságíró, a délszláv háború veteránja, akit  2009-ben Bolíviában öltek meg a helyi biztonsági erők. A terrorizmus gyanújával őt akkor már másfél éve megfigyelés alatt tartó titkosszolgálat sem tudta, miért ment valójában Rózsa-Flores Bolíviába.
 
„Guevara” nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”. (…)
 
„Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket”.

Hirdetés