Működésbe lépett az alternatív koalíció

Gyakorlatilag már működésbe lépett a még kormányzó USL koalíciót kiváltó USD szövetség. A Szociáldemokrata Unió a liberálisok nélkül is képes volt keresztülvinni akaratát a parlamenten.
Hirdetés

 

Miközben a Szociálliberális Unió (USL) a két legnagyobb párt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális párt (PNL) vitája miatt gyakorlatilag működésképtelen volt, beindulni látszik a PSD által életre hívott „alternatív” koalíció. A szociáldemokraták a PNL-n kívüli másik két koalíciós párttal, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) nevű alakulattal  és a Konzervatív Párttal (PC) létrehozták a Szociáldemokrata Uniót (USD), amelyről nehéz nem azt feltételezni, hogy a PSD nem azt próbálgatja általa megvizsgálni, milyen lesz a PNL nélkül kormányozni, ha a pozícióharcok miatt végleg kenyértörésre kerül a sor.

Az USD már meg is mutatta oroszlánkörmeit: hétfőn este – RMDSZ-es segédlettel – megakadályozták, hogy a képviselőház eleget tegyen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérésének, és megvonja a korrupcióval gyanúsított PSD-s képviselő, Vlad Cosma mentelmi jogát.

A PNL ezúttal a mentelmi jog megvonására szavazott, ám az alternatív koalíció magyar segédlettel megmutatta: a liberálisok nélkül is működhet a kormánytöbbség, még akkor is, ha nincs kétharmados támogatottsága.

Másodszor kedden lépett porondra az USD, amikor bejelentették: parlamenti vizsgálatot kezdeményeznek az Állami Pénzügyi Felügyeletnél (ASF), miután botrány robbant ki az ott dolgozók által kapott rendkívül magas bérek miatt. A liberálisokat ezúttal is kihagyták a „buliból”.

Hirdetés

Az USD „gyakorló repülése” két dologra is jó volt. Egyrészt a parlamenti szavazáson bebizonyosodott, hogy a PNL nélkül is működőképes egy, a PSD által irányított koalíció. Másrészt figyelmeztetésnek is alkalmas volt a liberálisok felé, amely azt jelezte: van alternatívája a velük közösen való kormányzásnak, ha nem tetszenek nekik a jelenlegi erőviszonyok, akkor még annál is többet veszíthetnek, amit eddig birtokoltak. Crin Antonescu PNL-elnök ultimátuma, miszerint ha az USD-t nem számolják fel, akkor megszűntnek tekinti az USL-t, ilyen körülmények között már aligha tűnik ijesztőnek.

Igaz ugyan, hogy a PNL ellenzékbe vonulásával megszűnne a kétharmados többség, de a főbb célkitűzéseket már legalább félig-meddig megvalósították. Az alkotmánymódosítással elkészültek – az már nem rajtuk múlt, hogy az alkotmánybíróság több, az USL számára fontos, így a miniszterelnök kinevezésére vonatkozó, az államfői jogköröket csorbító módosító javaslatot elvetett.
Ilyen körülmények között a PSD számára immár fontosabb lehet a nyugodt, tőle minden szempontból függő kispártokkal való közös kormányzás, mint a kétharmad, ami csak egy folyton renitenskedő, izgága PNL segítségével van meg. Az eddigiek azt mutatják: ha valóban fontosabb a nyugodt kormányzás, akkor az a liberálisok nélkül is megvalósítható.

Hirdetés