Autonómia-változatok: még nem tudni, melyik a nyerő

Két változata van az RMDSZ autonómiatervezetének, és az MPP-nek mutatják meg először. Az SZNT márciusi tömegrendezvényén vagy ott lesznek, vagy nem az RMDSZ politikusai.
Hirdetés

Taktikai okokból késik az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezete, állítja Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Szakértőik két változatot is készítettek. Az egyik a jelenlegi, a másik pedig a készülő, módosított alkotmányhoz van igazítva. A tervezetet közvitára is bocsátják, de az Alkotmánybíróság döntésétől függ, hogy melyik változatot. Kelemen Hunor közölte, elsőként a Magyar Polgári Pártnak mutatják meg a tervezetet, hogy az kialakíthassa álláspontját. Emlékeztetőül: az MPP a törvénytervezettől tette függővé, hogy köt-e olyan együttműködést az RMDSZ-szel, amely az EP-választásokon való közös indulásra is kitér.

A szövetség a politikusaira bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-i marosvásárhelyi tömegrendezvényén, mondta Kelemen Hunor. Nyomatékosította: az SZNT-nek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy tartsa távol a pártpolitikát a rendezvénytől, és ne hangozzanak el RMDSZ-t sértő kijelentések. Az SZNT autonómiapárti határozattervezetéről a szövetség később alakítja ki álláspontját.

Hirdetés