Repülős petíció a drónokért

Korlátozni akarja a kormány a kamerás drónok repülését. Repülőmodellezők és fotósok petícióznak ellene.
Hirdetés

Látványos videóval magyarázzák el a román repülőmodellezők, miért tartják hülyeségnek a szállítási minisztérium rendeletét, amely szerint minden pilóta nélküli gép repüléséhez engedélyt kell kérni a romániai polgári repülési hatóságtól a tervezett felszállás előtt legalább 45 nappal.

Feltétel és engedély nélkül csak az egy kiló alatti drónok repülhetnek, de csak akkor, ha 150 méter alatt maradnak, nem távolodnak az irányítótól 100 méterrel messzebb, és nincs rájuk kamera vagy adattovábbító készülék szerelve.
 
 
A rendelet február 20-án lép életbe, az ellene kezdeményezett petíciót eddig közel háromezren írták alá. A fotósok és repülőmodellezők főleg azt kifogásolják, hogy 45 nappal a tervezett repülés előtt nem lehet meghatározni, hogy a repülés napján milyen lesz az időjárás, és ha épp nem lehet aznap reptetni a készülékeket, hiába kérték ki az engedélyt.
 
A rendelet ellenzői szerint a szabályozás sérti a méltányos verseny elvét azzal, hogy a polgári repülési hatóságra ruházza az engedélyezés jogát, megszegi a tájékoztatáshoz való jogot azzal, hogy tiltja a kamerás repülést, és gátolja, illetve korlátozza azokat a gazdasági és kulturális tevékenységeket, amelyeknek eszköze a kamerás drón.
 
A rendelet, illetve a petíció szövegét az alábbi linken lehet böngészni, és itt lehet aláírni.
 
 
Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés