Újabb „kommunista pribéket” jelentettek fel

Négy évig volt a cernavodai munkatábor parancsnoka, mely idő alatt 115 politikai fogoly halt meg és 400 vált munkaképtelenné. A most 87 éves, Váradon élő Florian Cormoş ellen feljelentést tettek.
Hirdetés
Az egykori cernavodai munkatábor egyik parancsnoka, Florian Cormoş elleni feljelentéssel folytatódik a „kommunista pribékek” tavaly kezdődött felelősségre vonása – közölte kedden a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) vezetője. Az intézet 35 olyan, még életben lévő személyt azonosított tavaly, akik a kommunista rendszer elnyomógépezetéhez tartoztak, és bizonyíthatóan emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el. Az IICCMER feljelentése alapján azóta az ügyészség bíróság elé állított két volt börtönparancsnokot, egy harmadik pedig a vádemelés előtt meghalt.
 
A most 87 éves, Nagyváradon élő Cormoş a negyedik a 35-ös listán. Az IICCMER szerint 1953 elején mindössze négy hónapig volt a munkatábor parancsnoka, de az általa elrendelt embertelen bánásmód – az erőszak, kínzás, éheztetés, orvosi ellátás megtagadása – miatt ebben az időszakban 115 politikai fogoly vesztette életét és 400 vált munkaképtelenné.
Gyakorlatilag naponta meghalt egy ember Cormoş kivégzőtáborában és a táborparancsnok kegyetlenségét a kommunista hatóságok sem tűrték el: nem az elkövetett bűnök miatt, hanem azért mert kitudódott és gyakorlatilag felére csökkentette a Duna-Fekete-tenger csatorna építésén dolgozó tábor munkavégző képességét – közölte keddi sajtóértekezletén Andrei Muraru, az IICCMER ügyvezető elnöke.
 
Hozzátette: Cormoş ellen – Sztálin halála után – fegyelmi vizsgálat indult, életfogytiglani kényszermunkára ítélték, de három év múlva, 1957-ben kiengedték és 1972-ig különböző büntetésvégrehajtó intézetekben dolgozott kiképzőtisztként.

    

Hirdetés