Szabadnaposak a tatárok

Megpihenhetnek nemzeti ünnepükön a romániai tatárok. Ki is hajtaná őket, ugye.
Hirdetés

Romániában 2006-ban nyilvánították törvény által a tatárok ünnepévé december 13-át, ami azért jelentős dátum számukra, mert 1917-ben a krími tatárok ezen a napon kiáltották ki köztársaságukat és alkotmányukat.

 
Most ezt a törvényt módosította nagy többséggel az ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőház. A módosító indítvány szövege szerint a munkáltatók szabadnapot adhatnak a tatár nemzetiségű személyeknek egyéni kérelem alapján, hogy részt vehessenek a nemzeti ünnepük alkalmából szervezett kulturális rendezvényeken. 
 
A 2011-es népszámlálás adatai szerint az országban 20464-en vallották magukat tatárnak, többségük a Dobrudzsában él, Konstanca megyében.
 
Romániában március 15., a magyarság nemzeti ünnepe nem számít munkaszüneti napnak. Kivételt képeznek a Kovászna megyei közgyűlés alkalmazottai, akiknek a kollektív munkaszerződésébe 2011-ben belefoglalták, hogy március 15-e szabadnap.
   
Székelyföldi magyar önkormányzati vezetők már többször kérték, hogy ezt a napot nyilvánítsák hivatalos munkaszüneti nappá Erdélyben. A háromszéki önkormányzatok közül 2011-ben tíz fogadott el olyan határozatot, amely az adott településen hivatalos ünneppé nyilvánította az 1848-49-es szabadságharc évfordulóját. A prefektúra megtámadta ezeket a döntéseket arra hivatkozva, hogy hivatalos ünnepről csak a parlament dönthet, a helyi tanácsoknak nincs ilyen joguk.

Hirdetés