Zászlóirtás kampányidőben

Továbbra is a székely zászlók ügye az egyik legfőbb olyan konfliktus, amely a székely megyékben a kedélyeket borzolja. A legújabb botrány annak nyomán robbant ki, hogy a Kovászna megyei prefektúra feljelentése nyomán a brassói táblabíróság jogerős ítéletben kötelezte az uzoni önkormányzatot arra, hogy távolítsa el a székely zászlót községháza homlokzatáról. Dumitru Marinescu prefektus magyarázkodni kezdett, megpróbálva elhárítani a felelősséget, a helyi lelkészek és elöljárók viszont tiltakozó demonstrációba kezdtek, és a székel zászlóval a kezükben álltak sorfalat a községháza előtt.
Hirdetés

A prefektus azzal próbálja az általa vezetett intézmény szerepét kisebbíteni, hogy rámutatott: feljelentés alapján jártak el, ráadásul a feljelentő egy magyar ember volt. Ez meglehetősen gyenge kísérlet, hiszen számos esetben nem volt szükség feljelentőre. A prefektúra mind Kovászna, mind Hargita megyében folyamatosan gerjeszti a feszültséget a magyar és a román közösség között, amikor megpróbálja eltüntetni a magyar szimbólumot a közintézményekről. Holott egy közösséget a saját szimbólumainak használatában korlátozni egyenértékű az önazonossághoz való jog megtagadásával.

Ebben a kontextusban teljesen mellékes, hogy történelmi vagy új keletű szimbólumról van szó. A jelenleg használt kék-arany székely zászlót ugyan mostani formájában nemrég tervezték, de azt a közösség tagjai elfogadták és legitimálták, a román hatóságok által indított hadjárat pedig csak azt érte el, hogy ország-, sőt Kárpát-medence szerte ismertté vált, és immár számos székely portán ott lengeti a szél.

A zászlók elleni hatalmi akciókat most minden bizonnyal magasabb fordulatszámra állítják a közelgő európai parlamenti és államfőválasztások, hiszen az ilyen akciókkal, amelyek elterelik a figyelmet az ország valós problémáiról, viszont azt a látszatot lehet kelteni velük, hogy a hatóságok mindent megtesznek „az ország egységére törő” magyarok megrendszabályozására, a kormányoldal begyűjtheti a soviniszta érzelmű szavazók voksait. És miközben ezt a rövid távú célt követi, nem hajlandó tudomásul venni, hogy az erőszakos fellépés egyrészt csak mesterséges módon tovább mérgesíti a magyar-román viszonyt, másrészt csak fokozza a dacot a magyar közösség soraiban, így – ahogy azt az uzoni botrány kapcsán meghirdetett jelszó is kimondja – egy zászló helyett több száz leng majd a székelyföldi települések utcáin. Közép- és hosszú távon tehát a magyarok megrendszabályozására irányuló igyekezete fordítva sül el.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Hirdetés