Újabb tíz évet várhatnak jogos tulajdonuk visszaszolgáltatására

Traian Băsescu államfő Izraelben járva a szavát adta, hogy a román állam tíz éven belül visszaszolgáltatja a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokat a zsidóságnak. Az erdélyi magyar egyházi ingatlanok teljes körű visszaszolgáltatására vajon még hány évtizedet kell várni?
Hirdetés

„A bürokráciával kapcsolatos nehézségek ellenére, az ingatlanoknak már csaknem 20 százalékát visszaszolgáltattuk a jogos tulajdonosaiknak és megígérhetem, hogy egy évtized alatt elérjük a 100 százalékot” – nyilatkozta Traian Băsescu államfő az Israel Hayom napilapnak. Hozzátette: pénzzel vagy földterületekkel kárpótolják mindazokat, akik papírokkal igazolják igénylésük jogosságát.

 
Băsescu kijelentései azért is tűnhetnek komolytalannak, mivel az egyházi restitúciót több mint húsz éve nem sikerült rendezni az országban. Több száz ingatlan esetében folyik peres eljárás, továbbá a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is több kereset van folyamatban. A román kormány már többször kapott haladékot Strasbourgtól az ügy rendezésére, mégis csak tavaly fogadták el az államosított ingatlanokra vonatkozó új jogszabályt – mely egyelőre nem mozdította előrébb a visszaszolgáltatás ügyét. 

Hirdetés