Magyar zászló román botrány

Magyar diákok magyar zászlót vontak fel a Kis (román) Egyesülés napján. Tiltakozik az Active Watch.
Hirdetés

A bukaresti székhelyű Active Watch emberjogi szervezet a Tanügyminisztériumhoz fordult a Szatmár megyei tanfelügyelőség bizonyos magyar diákokkal szembeni visszaélés-gyanús eljárása ügyében.

 

Mi történt voltaképp? Január 24-én, a Kis Egyesülés napján (emlékeztetőül: 1859-ben ezen a napon kiáltották ki a két román fejedelemség, Havasalföld és Moldova egyesülését) ezek a bizonyos szatmári magyar diákok felhúzták a magyar zászlót a Kölcsey Ferenc Főgimnázium felségterületén.

„Tekintettel arra, hogy diákról és nem tanügyi káderről van szó, a Megyei Tanfelügyelőség illetékesei azonnal felvették a kapcsolatot a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetőségével, a tényállás megállapítása végett. Az iskola vezetősége vizsgálóbizottságot hozott létre, amely azonosította a bűnös diákot. A jövőben az iskolai szabályzatnak megfelelően fognak eljárni a hasonló, kellemetlen incidensek elkerülése érdekében.” Ezt nyilatkozta Claudiu Mondici főtanfelügyelő-helyettes a helyi sajtónak.

Az Active Watch álláspontja szerint elfogadható, hogy a nem-román, azaz magyar zászló ilyen alkalmakkor való lobogtatása egyeseket zavarhat, ám a gesztus valójában a szólásszabadság határain belül helyezkedik el, az EJEB (Emberi Jogok Európai Bírósága) vonatkozó jogszabályai értelmében. Tehát a „bűnösség” megállapítása ez esetben a szólás szabadságát veszélyezteti, továbbá interetnikus feszültségeket generálhat.

Hasonló eset történt tavaly, amikor egy Kovászna megyei román diáklány piros-sárga-kék fejpántot viselt március 15-e tiszteletére. Az osztályfőnök akkori visszaélését 400 kemény lejjel büntette a Nemzeti Diszkriminációellenes Tanács.

Az emberjogi szervezet felszólítja a Tanügyminisztérium illetékeseit, járjon el a Szatmár megyei Tanfelügyelőség visszaélése ügyében, alkalmazzon szankciókat, vagyis tegye a dolgát. Kíváncsian várjuk az eredményt.

 

Hirdetés