Távozik az ukrán kormányfő, elkaszálták a vitatott törvényeket

Részsikert ért el az ukrán ellenzék: a miniszterelnök lemondott, a parlament pedig visszavonta a szabadságjokokat korlátozó törvényeket. A magyar közösséget egyelőre nem veszélyezteti a válság.
Hirdetés

Visszavonta kedden az ukrán parlament a január 16-án elfogadott, az alapvető szabadságjogokat csorbító törvényeket, amelyek az Európa-párti tüntetések radikalizálódásához vezettek. Mikola Azarov miniszterelnök felajánlotta lemondását. A nyugati országok által élesen bírált jogszabályok hatályon kívül helyezésére 361 képviselő – köztük Viktor Janukovics elnök sok híve – szavazott igennel, 2 nemmel a 450 tagú parlamentben.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Miközben a Janukovics mögött álló Régiók Pártjának képviselői azt állították, hogy Ukrajna érdekében cselekedtek, kompromisszumot keresve, ellenzéki vezetők hangsúlyozták, hogy a tiltakozó mozgalom további engedményekért fog küzdeni. Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője kijelentette: ez csak egy lépés volt a győzelem felé, még nem értek el mindent. Az ellenzék a következő lépésben amnesztiát fog követelni a rendőrség által letartóztatott aktivistáknak – tette hozzá.
Ezt megelőzően Mikola Azarov miniszterelnök felajánlotta lemondását. Sajtóirodájának közlése szerint azzal indokolta leköszönési szándékát, hogy az ország gazdasági helyzetét fenyegetik a két hónapja tartó zavargások.

Eközben Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a megyei közgyűlés tagja úgy vélte, jogilag teljes mértékben értelmezhetetlen, hogy egy hivatalosan választott népképviseleti testület, a Kárpátalja megyei tanács úgynevezett néptanácsot, azaz alternatív hatalmi szervet hozott létre. A néptanács kedden alakult meg. Elmondása szerint a néptanács létrehozása nem érinti közvetlenül a kárpátaljai magyarságot, annál is inkább, hogy a KMKSZ több nyilatkozatában is elhatárolódott a kormányzó Régiók Pártja (PR) által meghozott elnyomó törvényektől. Az Ukrajnában kialakult válsághelyzettel kapcsolatban Kovács Miklós úgy vélte, hogy az a kárpátaljai magyarságot egyelőre nem veszélyezteti. Szerinte közvetlen fenyegetés az ukrajnai magyarokat akkor érheti, ha polgárháború tör ki az országban.

Hirdetés