Narancs riadó: jobb lesz otthon maradni a hétvégén

Narancssárga jelzésű riadó lépett érvénybe Romániában péntek délutántól, mivel erős havazásra, hóviharokra számítanak a hétvégén az ország tíz déli megyéjében és Bukarestben.
Hirdetés

     A román meteorológiai intézet előrejelzése szerint a dél-romániai Olténia régióban várható a legerőteljesebb havazás. Így Mehedinti, Gorj, Dolj és Valcea megyékben a hóréteg vastagsága helyenként várhatóan eléri a 30-40 centimétert, a szél erőssége 70 kilométer lesz óránként.

     Szombaton Bukarestben és a környező megyékben (Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila) is felerősödik a havazás, a szél erőssége eléri az óránkénti 75-80 kilométert.

     Victor Ponta miniszterelnök pénteken személyesen vezette a központi operatív törzs munkálatait, és arra kért valamennyi érintett hatóságot, hogy készüljenek fel megfelelően a védekezésre.
 
     Havazásra számítani kell Románia többi 16 déli és keleti megyéjében is, ahol alacsonyabb fokozatú, sárga jelzésű riadó van érvényben pénteken délutántól. A havazás Dél-Erdélyt is érinti, így Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében is lesz hóesés. Éjszaka és a reggeli órákban várhatóan fagypont alá csökken a hőmérséklet. A télies időjárás várhatóan vasárnap estig tart.

Hirdetés