Szász, a kovász

A magyarok hazája a Kárpát-medence - tudjuk meg az értékes információt annak az interjúnak a címéből, amelyet a Magyar Hírlap készített Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjével. Azért ennél többet is elmond.
Hirdetés

A még mindig homályos rendeltetésű Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő a szerdai Magyar Hírlapnak adott interjúban próbálta eloszlatni a homályt. Például azzal, hogy azt mondta: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kovász és hálózatépítő erő a Kárpát-medence és a világ magyarjai között.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Az interjúban Szász kifejtette: az intézetnek az a feladata, hogy a külhoni magyarság sokasodó bajaira receptet kínáljon, konkrét javaslatokat fogalmazzon meg a kormánynak.

Elmondta: a kutatóintézet egy évvel ezelőtti megalapítása óta kapcsolatokat építetek ki olyan magyarországi intézményekkel, ahol már hosszú ideje folytak és folynak gazdasági, demográfiai, oktatási, szociális kutatások. „Fontosnak tartom, hogy az eddig összehangolatlan eredményeket rendszerbe foglalva, közösen tegyünk javaslatokat a döntéshozók számára. Stratégiai megállapodásra törekszünk a Magyar Tudományos Akadémiával, a Központi Statisztikai Hivatallal, az egyetemi központokkal, valamint az érintett minisztériumokkal és intézményekkel. Mellettük megkerestük a külhoni magyar közösségeket, a történelmi egyházakat és civilszervezeteket is, és konkrét célokkal, feladatokkal elkészült az a munkaterv is, amely alapján az elkövetkező időszakban az intézetünknek haladnia kell. Összefüggő Kárpát-medencei rendszereket akarunk építeni az élet valamennyi területén, így nem csak 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodunk. A nemzet határokon átívelő újraegyesítése jegyében új tartalmat és dimenziót kell adnunk a haza fogalmának. Eddigi munkánkhoz ugyan sok segítséget kaptunk, de találkoztunk a „se nem érti, se nem érzi” jelenséggel is, ami mint kádári örökség történelmileg érthető, csak számomra, székely ember számára nehezen elfogadható” – ecsetelte Szász.

Arra a kérdésre, hogy miben más a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a nemzetpolitikai Államtitkárság tevékenysége, úgy válaszolt: az államtitkárság a napi nemzetpolitikai feladatokat végzi, az intézet viszont a kormány háttérintézményeként a közép- és hosszú távú megoldásokra koncentrál.

A továbbiakban olyan értékes információkat is megosztott a nyilvánossággal, hogy készül az intézet honlapja, és hogy az alapító okiratban rögzített százfős kerethez képest most hetven főt foglalkoztatnak, és fontosnak tartják, hogy a külhoni közösségekben is legyenek munkatársaik.

Szász az erdélyi magyar közösség jövőjére is kitért, és főstratégaként kitűzte a célt, ami nem más, mint hogy a ránk erőltetett kishitűség helyett egy öntudatos, cselekvőképes és jövőt építeni kívánó autonóm nemzeti közösségre és ennek politikai képviseletére van szükség.

 

Hirdetés