10 000+ a napi új fertőzésszám, Rafila szerint nem aktuális a kötelező zöldflepni…

… az oltakozás hivatalos hazai Facebook-oldalán pedig elképesztő téveszmékről számolnak be.

Hirdetés

Befutottak a hivatalos vírusadatok, melyek szerint az ötödik hullám hozza a papírformát: az elmúlt 24 órában összesen 10 062 új megbetegedést észleltek. Ami viszont jó hír: a halálesetek száma továbbra is alacsonyabb, mint a korábbi időszakban, amikor a delta variáns dominált. Összesen 32 halálesetről érkezett hivatalos adat, melyek közül három korábban következett be. A kórházban kezelt esetek száma sem változott (3418 betegről beszélünk, 72-vel kevesebbről, mint a korábbi 24 órában), az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek száma pedig 455, vagyis eggyel kevesebb, mint egy nappal azelőtt.

Amit tehát nagy valószínűséggel állítani lehet: az omikron variáns enyhébb megbetegedéseket okoz. Ugyanakkor viszont ügyesebben „kerüli meg” az oltás nyújtotta védelmi vonalakat, vagyis fertőzőbb.

A fenti érvekre alapozott Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is, amikor azt mondta, hogy

a kötelező munkahelyi zöldigazolás bevezetésének kérdése nem aktuális.

Meg kellett volna tenni, de a negyedik hullám hajnalán. Most viszont nem érzi a lépés szükségességét, annál is inkább, mert bármely törvénykezési eljárás (még ha sürgősségi is) bizonyos időt igényel, az elfogadástól az alkalmazásig. A teljes eljárás lefolytatásához pár hét szükséges, viszont a miniszter reményei szerint ennyi idő alatt az ötödik hullám is kifúj, tekintettel arra, hogy két hete már tart.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az oltakozást hanyagolni kellene: a vakcina mindenképp megakadályozza a betegség súlyos, adott esetben halálos kimenetelű formáját.

Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány vezetője is nyilatkozott az ügyben: szerinte

nem valószínű, hogy az időről időre beadandó emlékeztető oltás elképzelése

lesz a pandémia elleni világméretű küzdelem vezérelve a jövőben, a tömeges oltásról pedig feltehetően végképp letesznek az illetékesek. Ehelyett a veszélyeztetett kategóriák beoltására fognak összpontosítani, amellyel megelőzhető a kórházi kezelésre szoruló súlyos esetek számának növekedése.

Hirdetés

Közben a hazai oltáskampány hivatalos Facebook-oldalán a szerzők a legújabb, oltással kapcsolatos badarságokról számolnak be. Tessék:

„Üres mentőautók járnak, vijjogó szirénákkal, csak azért, hogy ránk ijesszenek,

hogy otthon maradjunk és beoltassuk magunkat.” Önök találkoztak már ilyen szellem-mentőautókkal? Mi nem.

„Miután elfogynak az oltások, a szalámiba fogják tenni a kísérleti szérumot.” Miért pont a szalámiba? Miért nem a miccsbe? Vagy a sörbe? Vagy mindkettőbe? Sokkal eredményesebb lenne, nem?

Van egy olyan nézet is, mely szerint összesen hét oltásadagot fognak belénk lőni. A részletek olyan rémesen hülyék, hogy nem soroljuk őket, a lényeg viszont az, hogy folyamatos újraoltás nélkül képtelenek leszünk életben maradni. Na, hát marhaságból (is) van elég, az biztos!

Hirdetés