Nyakig ülnek a slamasztikában a vendéglátósok, de nem teszik kötelezővé az oltást az alkalmazottaknak

Azt is megígérték most, hogy semmiféle diszkrimináció nem fogja érni az oltástagadókat a vendéglőkben, mivel a vakcina beadatása opcionális.

Hirdetés

Mindenki tisztában van azzal, hogy a szálloda- és vendéglátóipar (HoReCa) sínyli meg a leginkább a járványt, az ágazat érdekvédelmi szervezete azonban egyértelművé tette: ők biztosan nem fogják arra kötelezni az alkalmazottaikat, hogy oltassák be magukat a koronavírus elleni vakcinával.

A hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezetét vezető Daniel Mischie hétfőn azt mondta, mivel ebben az országban senki számára nem tették kötelezővé a vakcinát, így nem is lehet olyan szabályokat bevezetni, amelyek révén hátrányos megkülönböztetés érheti mindazokat, akik nem adatják be maguknak a koronavírus elleni oltást.

Tavaly novemberben egyébként írtunk arról, hogy voltak olyan szállodák az országban, amelyek a téli ünnepek alatt koronavírus-teszthez kötötték a vendéglátást: a kliens érkezésekor lázat mértek, megkövetelték a maszk viselését, emellett egy külön kijelölt helyiségben gyorstesztet végeztek.

„Olyasmi nem fordulhat elő, hogy valakit nem szolgálunk ki a vendéglőben, mert nincs bizonylata arról, hogy megkapta az oltást, szóval ilyesfajta diszkriminációról szerintünk szó sem lehet” – mondja az érdekvédelmi szervezet vezetője, aki ettől függetlenül mindenkit arra biztat, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mivel „jelen pillanatban ez az egyetlen esélyünk arra, hogy a mindennapjaink visszatérjenek a régi kerékvágásba”.

Hirdetés

A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke, Florin Jianu is úgy tudja, a vállalkozók és alkalmazottaik elsöprő többsége minél hamarabb meg akarja kapni az oltást, szóval szó sem lehet arról, hogy bárkit kötelezni kéne. Egyébként egyes vállalatok vezetői azt fontolgatják, hogy egy kis bérpótlékkal vegyék rá az alkalmazottakat arra, hogy oltassák be magukat.

Szóval itt tartunk most, és kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak a dolgok, ha majd a lakosság olyan nagy arányban fordít hátat a lehetőségnek, mint ahogy azt a felmérések mutatják. Az elmúlt időszakban már az is kiderült,  számos szektorban többletjogokat élveznek azok, akik már megkapták a vakcinát, és már vannak olyan szolgáltatások, amelyeket csak a beoltottak élvezhetnek.

Hirdetés