Még egy nem túl dicső első hely: Romániában a legnagyobb a környezetszennyezés miatt elhunytak aránya az EU-ban

Szomorú adatokat tett közzé az EU környezetvédelmi hivatala a keleti és a nyugati tagállamok közötti szakadékról.

Hirdetés

Újabb statisztika mutatja meg, mekkora a elmaradottság Romániában az Európai Unió szerencsésebb történelmű, nyugati tagállamaihoz képest: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb kimutatása szerint az EU-n belül Románia élen áll a környezetszennyezés miatti elhalálozások aránya terén.

A dicstelen dobogó első fokára az juttatta fel az országot, hogy az egy év során bekövetkezett halálesetek 19 százaléka köthető valamilyen lég- vagy hangszennyezéshez, a klímaváltozás hatásaihoz (például a kánikulához), illetve a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettséghez.

A lista boldogabbik végén a svédek és a dánok állnak 10 százalékos aránnyal.

Az EU átlaga 13 százalék – ez több mint 630 000 haláleset évente.

Az ügynökség ennek kapcsán olyan zseniális megállapítást tett, ami biztosan senkinek sem jutott volna eszébe: ezen halálesetek nagy része megelőzhető lenne a környezetvédelmi veszélyforrások felszámolásával.

Hirdetés

Amúgy a tanulmányból az is kiderül, hogy a keleti és a nyugati EU-tagállamok között mély a szakadék, és természetesen a keletiek állnak rosszabbul.

A vizsgált téma szempontjából fontos tényező a zöldterületekhez való hozzáférés a városokban. Romániában például a városiak 20 százalékának nincs azonnali hozzáférése valamilyen zöldterülethez, ami növeli a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

Nem biztos, hogy sokakat vigasztal, hogy legalább mostantól hamarabb nyugdíjba mehetnek azok, akik veszélyeztetett környezetben élnek.

Hirdetés