Két évvel korábban mehet nyugdíjba, ha Ön vásárhelyi vagy nagybányai

Désen és Dicsőszentmártonban is érvényes a kedvezmény. Székelyföldön nem, ott nem elég nagy az ipari szennyezés.

Hirdetés

Két éves korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba azok a személyek, akik legalább harminc évig éltek iparilag szennyezett környezetben van ennek 8 kilométeres körzetében – rendelkezik egy törvénytervezet, amelyet a képviselőház döntő kamaraként kedden szavazott meg hosszas procedúra és több kiegészítés után. A szennyezett térségek névsorát bővítő tervezet így már csak államelnöki kihirdetésre vár, mivel a szenátus korábban már elfogadta.

A törvény felsorolja mindazokat az kitermelő- és vegyipari tevékenységeket, amelyek térségében érvényes a szabályozás, ilyen például a kőszén kitermelése és feldolgozása, az ércek és nem fémes altalajkincsek feldolgozása, az ammóniagyártás vagy az üzemanyaggyártás.

A tervezet felsorolja azokat a térségeket és városokat is, ahol érvényes a rendelkezés. Ezek között van Marosvásárhely, Dicsőszentmárton, Nagybánya, Kiskapus, Vajdahunyad, Dés, Torda, Aranyosgyéres, valamint Hunyad, Fehér, Temes és Brassó megyei települések mellett dél-romániai és moldvai városok is. A teljes lista megtekinthető itt.

Hirdetés