A fejesek közül mindenki megúszta, hogy a csendőrök két éve agyba-főbe verték a tüntetőket

Lezárult a DIICOT eljárása, a csendőrség vezetőit felmentették a vádak alól.

Hirdetés

Két évvel ezelőtt egy ország nézte végig döbbenten, hogy augusztus 10-én durva erőszakba torkollik a bukaresti kormányellenes diaszpóratüntetés. Ahelyett, hogy a csendőrség kiemelte volna a tüntetők közé vegyült rendbontókat, válogatás nélkül verni kezdték a demonstrálókat, még azokat is, akik felemelt kézzel, békésen néztek szembe velük. Vehemenciájuk odáig fajult, hogy még a taxival arra tévedt turistákat is kiráncigálták az autóból, de nem kímélték a külföldi sajtóorgánumok képviselőit sem.

A nagy botrányt kavart ügyben még csak most született ítélet, mely felmentette a csendőrség összes akkori vezetőjét, köztük Gheorghe Sebastian Cucoş ezredest, a román csendőrség volt első helyettesét, a hazai focihuligánok régi ismerősét is, aki később az úzvölgyi etnikai konfliktus helyszínén, a katonai temető kapuját betörő nacionalisták között is felbukkant. Mellette megúszta a felelősségre vonást Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőr-főkapitányság korábbi vezérigazgatója; Cătălin Sindile ezredes, a csendőrség korábbi vezetője; Mihai Dan Chirică rendőrfőbiztos, a belügyminisztérium prefektusokkal való kapcsolattartásért felelős államtitkára is.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) felmentő ítélete nemcsak a csendőrség vezetői elleni feljelentéseket, hanem az államcsínyre vonatkozó feljelentést is megvizsgálta, és úgy ítélte meg, ejti a vádakat.

Mivel videófelvételek is igazolják a csendőri brutalitást, a DIICOT nem seperhette teljesen szőnyeg alá az ügyet, ezért a tüntetőkkel szembeni csendőri beavatkozás kivizsgálását a katonai ügyészség hatáskörébe utalták át. Tehát a fejesek helyett az egyes, túlzott módon fellépő csendőröket fogják felelősségre vonni.

Egyébként mintegy 800 tüntető tett panaszt a csendőrök ellen, de csak kevesen vették a fáradtságot, és mentek el törvényszéki orvosszakértőhöz a sérüléseik dokumentálása érdekében, többségük egyébként is a könnygáz miatt lett rosszul. A csendőrök is panaszt emeltek, összesen 160 tüntető ellen.

Hirdetés