Régiók lázadása: amit nem szabad a Székelyföldnek, azt szabad Fogaras országának

Újabb kistérségi társulás alakul. Bezzeg.
Hirdetés

Míg a székelyföldi régió létrehozásáról hallani sem akarnak Bukarestben, több Szeben és Brassó megyei település együttműködése révén rövid időn belül megalakulhat a Fogaras országa nevű kistérségi társulás (Microregiunea Țara Făgărașului), Corina Creţu szociáldemokrata EU-biztos asszisztálásával.

A hét elején bejelentett projekt tökéletesen illeszkedik abba a régiós lázadás-sorozatba, melyet Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad vezetői indítottak el a Nyugati Szövetség tavalyi létrehozásával. A fogarasiak szövetségéhez első körben négy város – a Szeben megyei Felek és Nagytalmács, illetve a Brassó megyei Fogaras és Viktóriaváros –, valamint 29 község csatlakozott, derült ki azon az egyeztetésen, melyen az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa is részt vett.

A kistérségi társulásba bejelentkező önkormányzatoknak elegük lett abból, hogy a Nagyszebent Brassóval összekötő sztrádaszakasz soha nem akar elkészülni, és úgy döntöttek, közösen pályáznak egy gyorsforgalmi út megépítésére, amely összekötné a két megyét, erre 2,5 milliárd eurót költenének.

A kedves Olvasó biztosan emlékszik arra, amikor 2016-ban a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítéletben utasította el a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését, arra hivatkozva, hogy Romániában nem létezik Székelyföld nevű területi egység. A Bukovina megnevezés például valamiért azóta sem szúrja a hatóságok szemét.  

Hirdetés