Dragnea otthagyja a parlamentet. Talán a PSD-t is

Valószínűleg lemond képviselői mandátumáról, de nem húsvét előtt. Az ortodoxok ezen a hétvégén ünneplik a húsvétot.
Hirdetés

„Nagyon valószínű”, hogy lemond képviselői mandátumáról, de ha semmiképp sem húsvét előtt – nyilatkozta szerdán Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) választási csalás miatt jogerősen elítélt elnöke. Húsvét előtt nem is dönt erről, jelentette ki, de még megfontolja.

Arra a kérdésre, hogy ha fontolja a lemondását a képviselői mandátumról, akkor a párt elnöki tisztségéről miért nem, azt válaszolta, mindkettő attól függ, hogyan befolyásolja a PSD népszerűségét.
 
Az elmúlt napokban nagyon sok változatot végiggondolt, mondta, és ha úgy látja, pártjának nagyobb esélye lesz a közelgő önkormányzati választásokon, ha lemond az elnöki tisztségről, akkor vissza fog lépni a pártvezetéstől is.
 
A párt vezetősége ma kizárta a PSD-ből az ügyvezető elnököt, Valeriu Zgoneát, aki egyben a képviselőház elnöke is, mivel Zgonea bírálta Dragneát, amiért nem mond le. Nyilvánosan lemondásra szólította fel arra hivatkozva, hogy a párt több ezer jelöltjének esélyeit rontja azzal, hogy a jogerős elmarasztaló ítélet ellenére a PSD élén marad.
 
Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy 2012-ben csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.
 
Tavaly a PSD országos tanácsa határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a párt korrupcióval vádolt politikusait, ám a PSD szerint Dragnea nem követett el korrupciós bűncselekményt.

Hirdetés