Egyáltalán nincs ünnepi hangulat a román politikában, fokozódik a kormány körüli káosz

Ez a hét is miniszteri lemondással indult, Dragnea az alkotmánybíróságnál panaszolná be Iohannist.
Hirdetés

Centenárium ide vagy oda, úgy látszik, ez az év már a kormányzati instabilitás jegyében fog eltelni. A friss hír most az, hogy Paul Stănescu lemondott a miniszterelnök-helyettesi és a regionális fejlesztési miniszteri tisztségéről, miután – ugye – a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy héttel korábban már megvonta tőle a politikai bizalmat. Klaus Iohannis államfő, mint ismeretes, nem volt hajlandó aláírni a lecserélését, és leszögezte: december elsejéig biztosan nem fog ilyesmikkel foglalkozni.

Hasonlóan ért véget a múlt héten Lucian Șova miniszteri karrierje is: első körben a párt szólt neki, hogy pakolhat, de az államfő érte sem volt hajlandó tollat ragadni, így aztán fogta magát és jól lemondott a közlekedési tárca éléről. Míg Șova félreállítását a soványka miniszteri teljesítményével magyarázta a PSD vezére, Paul Stănescu esete ennél sokkal egyszerűbb: ő volt az, aki pár hete lemondásra szólította fel Liviu Dragneát, mert szerinte a pártelnök bírósági ügyei ártanak a szocdemek megítélésének. Így a PSD első embere félreállította a korábban még erős embernek számító Stănescut.

Dragnea amúgy hétfőn bejelentette: pártja bepanaszolja az alkotmánybíróságnál Iohannist, ha az államfő a december elsejei nemzeti ünnep után sem nevezi ki a koalíció által jelölt új minisztereket. A PSD vezére szerint Iohannis akadályozza a kormány munkáját és szerinte alkotmányt sért azáltal, hogy beleszól a kormány összetételébe. Egy ilyen óvás elbírálása több hétig is elhúzódhat, így könnyen megtörténhet, hogy a kormány körüli káosz a jövő év elejéig – tehát az uniós elnökség átvételéig – is elhúzódhat. Az a biztos, hogy semmi nem biztos.  

Hirdetés