Ortodox nézőpont: nem blaszfémia a politikusokkal megtűzdelt referendumos „utolsó vacsora”

A templomban szervezett kulturális rendezvények viszont igen. Mondá a Román Ortodox Egyház.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, egy templomban gyűltek össze hétfőn a PSD, PNL, ALDE, PMP megyei vezetői, polgármesterei, Prahova megyei ortodox papok a Koalíció a Családért hívására, hogy alaposan megbeszéljék a jövő hétvégén sorra kerülő családos népszavazást.

Az eseménnyel kapcsolatban némi joggal merült fel a kérdés: helyes-e, hogy a templomot, az istennek házát, a liturgikus teret politikai kampányhelyszínné változtatják, ha úgy hozza a sors meg az érdek.

Nos, a Román Ortodox Egyház (BOR) megadta a frappáns választ. Vasile Bănescu szóvivő úr kijelentette: baj egy szál se. A templom nagyon is használható ilyenfajta rendezvényekre, és szó sincs róla, hogy az akció által átpolitizálódott volna a liturgikus tér.

Idézzük a szóvivő urat: „A templom nem csak az imádság helyszíne. Találkozóknak, konferenciáknak, beszélgetéseknek is otthont adhat. A találkozó egyáltalán nem törvényellenes. A népszavazás szervezőinek és támogatóinak találkozójáról van szó.”

Az sem baj a szóvivő szerint, hogy a tisztelt „gyülekezet” hátat fordított a szent oltárnak. Ezt imigyen kommentálta Bănescu: „Ezen nincs miért fennakadni, mert a templom csak mise idején liturgikus tér. Amikor nincs mise, a teret fel lehet használni, decens módon, úgy is, hogy a meghívottak egy asztalnál ülnek, a szent oltár előtt. Szó sincs blaszfémiáról.”

Hirdetés

Bezzeg, amikor a templomban szervezett kulturális rendezvényekről van szó, a tisztelt ortodox egyház nem ennyire laza. Amint arról szintén beszámoltunk, idén februárban az ortodox szent zsinat úgy döntött, kizavarja a templomból a kultúrkufárokat. Mert az nem ér, hogy bárki csak úgy, hipp-hopp, színi- és operaelőadásokat, szimfonikus koncerteket szervez az ortodox templomok szent terében. Ja, és filmfelvételeket se lehet ám készíteni. Mert, ugye, a templom az egy liturgikus tér. Bohóckodásra nem való.

Következtetés? A kultúra szentségtörés, a politikai „utolsó vacsora” nem szentségtörés. Dicsértessék!

Hirdetés