Máris megtámadták a magyaroknak kedvező közigazgatási törvénykönyvet

Az USR és a PMP elegendő támogató aláírást gyűjtött össze.
Hirdetés

Amint az várható volt, nem léphet simán hatályba a magyar anyanyelvhasználat szempontjából kedvező elemeket is tartalmazó új közigazgatási törvénykönyv: két ellenzéki kispárt alkotmánybíróságon támadta meg a képviselőház által hétfőn döntő kamaraként elfogadott kódexet.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) sikeresen lobbizott, ezért sikerült elegendő támogató aláírást összetarhálniuk az alkotmányossági kifogás benyújtásához

„A Szociáldemokrata Párt (PSD)-Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) többség szeretné átpolitizálni a teljes romániai közigazgatást” – állítják közleményükben.

A közleményben rámutatnak: 28 USR-s, 13 PMP-s, hat független és három liberális párti képviselő írta alá az alkotmányossági kifogást.

Az USR szerint a helyi választottak számára előírt különnyugdíjak megszegik az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét garantáló jogszabályt, és csupán azért vezették be, hogy a következő választások idejére maguk mellett tartsák a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökét.

Hirdetés

Az aláírók szerint a közigazgatási törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a legfontosabb tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki új vezetőket, ez pedig ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Románia az uniós csatlakozása előtt felvállalt, hogy a közigazgatási tisztségekbe szakembereket neveznek ki.

„Románia azt garantálta Brüsszelben, hogy a polgármesterek és helyi tanácsok munkáját ellenőrző képviselők politikailag semleges szakemberek lesznek, de most lemondanak erről a kötelezettségekről a helyi bárók kedvéért” – nyilatkozta Florina Presadă, az USR szenátora.

Nem csupán ennyi bajuk van persze a törvénykönyvvel: egy magyargyűlöletéről hírhedt PMP-s szenátor persze az anyanyelvhasználatba is belekötött.

Hirdetés