A Wesselényi utca és a Magyar utca sarka random kolozsvári tüntetésen | Fotó: Szabó Tünde
Szép új világ
szabot
2018. július 11. szerda, 19:46
Meg a Wesselényi utca és a környező kisebb utcák. Újranyitják a kolozsvári képzelődési központot, lehet közvitázni.

Kolozsvár önkormányzata új közvita-sorozatot indít egyes belvárosi utcák rehabilitációja előtt: a városvezetést tényleg érdekli, mit gondolnak a kolozsváriak arról, hogyan nézzen ki és milyen funkciót kapjon a Magyar utca, a Wesselényi utca és az ebből nyíló kisebb utcácskák.

Az ilyen ötletelések lefolytatására létrehozott Civil Innovációs Központ három nyilvános beszélgetést rendez a közeljövőben:

  • július 17-én, kedden 17 órától a a sétatéri Kaszinó épületében a Wesselényi (Regele Ferdinand) utca, a Wesselényi utcából a volt telefonpalotához vezető Kornis utca, az innen a Mátyás szülőházához vezető Bocskai (Sextil Pușcariu) utca kerül terítékre, valamint a Central áruház mellől nyíló, íves Szappanyos (Tipografiei) utca közepén a Tűzoltó-toronnyal;
  • július 26-án, csütörtökön 17 órától szintén a Kaszinó épületében a Magyar utca (Bulevardul 21 decembrie 1989) rehabilitációja lesz a téma;
  • augusztus 7-én, kedden 17 órától a beszélgetést áthelyezik a Mărăști lakónegyedbe, a Szalay (Molnar Piuariu) utcába, ahol arról lehet vitatkozni majd, hogy az a környék hogyan mutasson a jövőben.
A nyilvános beszélgetésekre nemcsak urbanisztikai szakembereket várnak, hanem az illető környék és az egész város lakóit, akik bele szeretnének szólni a város gondjainak megoldásába. A kolozsvári városháza a Civil Innovációs Központot az ötletelés és az együttműködés új formáinak kísérleti terepeként reklámozza, hasonló beszélgetéseket korábban a Farkas utcáról, illetve a Béke (Lucian Blaga) térről és környékéről rendezett.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27336
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.